Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

22.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро ВестиМеѓународен ден на Ромите

  Меѓународен ден на Ромите

  petel baner

  Меѓународен ден на Ромите – 8 ми Април е меѓународен ден на Ромите па редно е и да честитаме.

  Денот службено бил прогласен во 1990 година во Сероцк, Полска, местото каде што се одржал четвртиот Светски ромски конгрес на Меѓународната ромска унија во спомен на првата поголема меѓународна средба на ромските претставници кој бил одржан во Чесфилд крај Лондон од 7 до 12 април 1971 година.

  На тој конгрес била донесена одлука за ромската химна за која била избрана песната Ѓелем, ѓелем (ромски): „Одев, одев“) и одлука за знамето за кое била одбрана сино-зелена двобојка со црвена точка во средината, симбол на напредокот и движењето, но и миграција на Ромите во текот на историјата

  Меѓународен ден на Ромите

  И меѓу Ромите има вредни Земјоделци и прави домаќини.

  Многу ниви и родни ниви ќе останат необрани да не се Ромите.

  Да сте живи издрави и нека ви е за многу години празникот.

  Agrobot

  Ромите како и сите други народи имаат свој ден ЗА ЖАЛ МОРАМЕ ДА КОНСТАТИРАМЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ НЕМААТ СВОЈ ДЕН.

  ИМА ЛИ ДЕН НА МАКЕДОНЦИТЕ ИЛИ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ?

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ако знаете пишете ни кога е.

  Поздрав добри луѓе и за многу години нека е празникот.

  Поздрав добри луѓе

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img