Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
  домаАгро советиСвињата не смее да остане без вода

  Свињата не смее да остане без вода

  petel baner

  На свињите им е потребна вода за да ги задоволат нивните физиолошки потреби. Ова ги вклучува повеќето метаболички функции, движење на хранливи материи низ телесните ткива и органи, подмачкување на зглобовите. Потоа прилагодување на температурата на телото, отстранување на отпадот, производство на млеко за раст на прасињата и семето за репродукција. Свињата може да изгуби поголем дел од маснотиите и половина од телесните протеини без да умре, но ако изгуби само 10% од содржината на вода во телото, брзо следи смрт.

  Во организмот на ова животно водниот биланс е константен, при што водата се добива најмногу со пиење, а во организмот се создава дополнителна вода при разградувањето на јаглехидратите, мастите и протеините во исхраната. Свињата губи вода преку урина, измет, дишење и преку кожата.

  На рамнотежата на внесот и загубата на вода директно влијаат многу фактори. Овде се вклучени возраста на животното, со што се храни, содржината на сурови протеини во неговата храна, временските услови, здравствената состојба, како и начинот на одгледување (внатре или на отворено), а потребната количина на вода не може да се наведе во апсолутни литри.

  Неодамна објавениот Кодекс на пракса за благосостојба на свињите дава водич за минималните количини на вода во умерените клими. Многу е важно водата да биде свежа и чиста, односно без каква било контаминација.

  Минимални количини на вода:

  Прасе штотуку одбиено од цицање: 1-1,5 литри дневно
  Тежина до 20 kg: 1,5-2 литри на ден
  20-40 kg: 2,5-5 литри на ден
  100 kg: 5-6 литри дневно
  Свиња за гоење: 5-8 литри на ден
  Свиња во лактација: 15-30 литри на ден
  Нерез: 5-8 литри на ден

  Ниво на сиров протеин

  Количината на потрошена вода се зголемува пропорционално со количината на сирови протеини во исхраната, така што свињите хранети со 13% сирови протеини ќе пијат помалку од оние со плус 16%. Исто така, на свињите кои се хранат со пелетирана храна им треба повеќе вода од оние што јадат влажен или сув оброк. Потрошувачката на вода се зголемува особено кај оплодените маторици. Свињите хранети со храна дополнета со дозволен отпад од овошје и зеленчук природно ќе пијат помалку вода.

  Ефекти од болести

  На болните свињи им треба повеќе вода од здравите свињи на иста возраст и тежина, особено ако болеста е придружена со дијареа или животното има висока температура поради треска. Ова е сосема логично бидејќи се губи повеќе течност, како кај луѓето.

  Кал за разладување

  Калта е едно од основните средства за свињите што ги користат за ладење на топло време. Ако немаат, свињите сами ќе си направат со водата што им е на располагање – од коритото. За жал, не можат да предвидат дека тоа ќе ја намали водата што ќе им биде достапна за пиење.

  agrounik
  Свињата

  Климатски услови

  Топлото време врши притисок врз свињата да се олади, а поради недостаток на функционални потни жлезди, мокрењето е еден од начините за ладење. Сепак, ова бара животното да внесува повеќе вода. Свињите се инстинктивно доволно паметни за да го ограничат внесот на храна во топло време за да ја намалат метаболичката топлина што се создава за време на варењето. Ако ги храните во постудениот дел од денот, можете да им помогнете да го одржат водениот баланс во телото.

  Големина на коритото

  Стручен совет е да се користат корита за вода со различни големини за различни возрасти на животни. Секогаш треба да се има предвид дека прасињата на кои им е потребна вода кога ќе наполнат две недели, можат да влезат во коритото, но не и да излезат, па затоа е многу важно да се избере длабочината на коритото. Може да откриете и дека свињите можат намерно да го превртат коритото поради различни причини, како што се забава, досада или лежење во разладена вода.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ако се инсталираат автоматски дозери за вода, овој проблем може да се избегне, но треба да се внимава во текот на зимата бидејќи диспензерите може да замрзнат или да се затнат. Затоа е важно редовно да се проверува и одржува системот.

  Ако им обезбедите оптимални услови за размножување и многу свежа вода, свињите прилично добро се грижат за себе. Умешноста во задоволувањето на нивните потреби е предизвик на дневна основа и прави разлика помеѓу лошо и добро размножување.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img