Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро колумнаДезинфекција на виме на крава

  Дезинфекција на виме на крава

  petel baner

  Дезинфекција на виме на крава – Хигиената при молзењето е исклучително важен сегмент во производството на млеко, бидејќи од нејзе зависи како состојбата на вимето и здравјето на животното, така и квалитетот на самото млеко за употреба.

  Одржување на чистота на вимето никако не би требало да се занемари, бидејќи тоа е најдобра превенција од големи проблеми во производство, но и гаранција за подобар квалитет на млекото.

  Дезинфекција на виме на крава после молзење

  Во извесна мера дезинфекцијата после молзењето ја одржува и подобрува квалитетот на кожата на вимето. После молзењето крава со инфицирано виме, патогени бактерии остануваат на внатрешни и надворешни површини на молзните вакумски чашки и може да се пренесат на следните 6-8 крави.

  Ако не се отстранат, овие бактерии се размножуваат на врвовите од вимето на кравите и постепено влегуваат во млечните канали на вимето, што преставува прва фаза во развој на нови случаи на маститис.

  Дезинфекцијата на вимето после молзењето ги отстранува бактериите кои се пренесуваат во текот на процесот на молзење и поради тоа преставува една од многу битни мерки за превенција на мастритис.

  Оваа дезинфекција треба да се примени веднаш по тргнувањето на вакумските чашки за молзење бидејќи тогаш млечните канали се сеуште отворени.

  Применетата дезинфекција, веднаш по молзењето на кравата, му овозможува на средството за дезинфекција да навлезе низ надворешниот отвор на вшмукувачкиот канал и да воспостави контакт со бактериите, кои веќе навлегле во каналот за цицање. Ова, доколку се користи соодветно средство за дезинфекција, обезбедува уништување на патогени бактерии. Одложувањето на примената на дезинфекцијата по отстранувањето на чашките им овозможува на микроорганизмите, како што е Corynebacterium bovis, пролиферација во млечниот канал, што резултира со зголемување на бројот на соматски клетки во млекото.

  Макро и микролезии на кожата на дојката, кои се инфицирани со бактерии, полека зараснуваат. Дезинфекцијата на вимето ги отстранува бактериите од површината на овие лезии и на тој начин го забрзува процесот на заздравување. Нерамна или испукана кожа на дојката, исто така, може да биде резервоар за маститис, како што е стафилокок. aureus и стр. дисгалактии . Поради сето тоа, дезинфекцијата мора целосно да го покрие вимето.

  На кожата на дојката има релативно малку лојни жлезди. Честото миење и изложувањето на влажните гради на студ и ветер може да ги отстрани заштитните масни киселини и да доведе до појава на пукнатини на кожата. Поради овие причини, на средствата за дезинфекција се додаваат емолиенти, обично ланолин и глицерин во количина до 10%. Како што се зголемува количината на емолиенти, така се намалува бактерицидната моќ на средството за дезинфекција. Затоа, тие ретко се вклучени во средства за дезинфекција над 10%. Ланолинот и глицеринот полека ги денатурираат хипохлоритите. Доколку се користат овие средства за дезинфекција, веднаш пред секое молзење треба да се додадат емолиенти.

  Дезинфекција на виме на крава пред молзење

  Повеќето патогени бактерии од околината (причини за „стабилен“ маститис) допираат до врвовите на цуцлите помеѓу молзењата и се движат низ вшмукувачкиот канал за време на молзењето

  agrounik

  Бидејќи средствата за дезинфекција по молзењето имаат релативно краток период на опстојување (1-2 часа по нанесувањето), тие имаат ограничено влијание врз причинителите за маститис од околината на кравите. Затоа, дезинфекцијата на дојката пред молзењето е многу важна за спречување на „стабилен“ маститис.

  Миењето и бришењето на градите пред молзење го намалува бројот на бактерии, но нема сомнеж дека степенот на намалување е многу поизразен доколку се користи потопување на градите во средство за дезинфекција. Ако се има предвид дека контаминацијата на кожата на вимето го зголемува вкупниот број на бактерии во млекото, ова потопување на градите влијае и на подобрување на квалитетот на млекото во однос на присуството на бактерии.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Средствата за дезинфекција се чувствителни на ниски температури; затоа, за време на многу студено време, не само што потопувањето на дојката е значително иритирачко, туку и бактерицидната моќ на средството за дезинфекција е намалена. Во зима, кога температурата паѓа под 0 ° C, некои фармери повремено престануваат да ги потопуваат цуцлите во средство за дезинфекција неколку дена.

  Сите средства за дезинфекција покажуваат помала бактерицидна активност доколку во апликаторот има млеко или измет. Затоа, важно е да го отстраните преостанатото средство за дезинфекција од апликаторот и да го измиете темелно после секое молзење. Непосредно пред молзењето треба да се направи нов раствор за дезинфекција.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img