Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Thursday, September 28, 2023

More
    домаАгро советиЗошто е важно да се лади сурово млеко?

    Зошто е важно да се лади сурово млеко?

    Petel.mk

    Сурово млекоНавременото ладење на свежо обезмастеното млеко е една од најважните процедури за да се зачува неговиот квалитет и хигиенска исправност.

    Млекото се лади за да се спречи и успори активноста на сите микроорганизми кои се во него. На терен најчесто се среќаваме со ненавремено и недоволно ладење на млекото, како и мешање топло и ладно млеко.

    Многу е важно млекото после молзењето да се излади на 4 степени во рок од најмногу два часа. Стапката на ладење на млекото треба да овозможи температурата на млекото да достигне 10 степени што е можно поскоро, а потоа 4 степени ако млекото се чува повеќе од 48 часа.

    Зошто е важно да се лади сурово млеко?

    За време на периодот на складирање на млекото мора да се одржуваат соодветни температури со задолжително мешање.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Или секогаш можете да си го подкиселите млекото ЕВЕ РЕЦЕПТ

    ЕВЕ КОЛКУ МЛЕКО ПРОИЗВЕДУВА МАКЕДОНИЈА

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    Само Рурално

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img