Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
    домаАгро советиЗошто е важно да се лади сурово млеко?

    Зошто е важно да се лади сурово млеко?

    petel baner

    Сурово млекоНавременото ладење на свежо обезмастеното млеко е една од најважните процедури за да се зачува неговиот квалитет и хигиенска исправност.

    Млекото се лади за да се спречи и успори активноста на сите микроорганизми кои се во него. На терен најчесто се среќаваме со ненавремено и недоволно ладење на млекото, како и мешање топло и ладно млеко.

    Многу е важно млекото после молзењето да се излади на 4 степени во рок од најмногу два часа. Стапката на ладење на млекото треба да овозможи температурата на млекото да достигне 10 степени што е можно поскоро, а потоа 4 степени ако млекото се чува повеќе од 48 часа.

    Зошто е важно да се лади сурово млеко?

    Agrobot

    За време на периодот на складирање на млекото мора да се одржуваат соодветни температури со задолжително мешање.

    Или секогаш можете да си го подкиселите млекото ЕВЕ РЕЦЕПТ

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    ЕВЕ КОЛКУ МЛЕКО ПРОИЗВЕДУВА МАКЕДОНИЈА

    За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    Само Рурално

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img