Важно е правилно да се ракува со храна во лето, да се одржува хигиената на садовите и рацете, сè што доаѓа во контакт со храната.
Голем број бактерии и вируси не предизвикуваат болести кај луѓето. Но сепак има одреден број „опасни“ микроорганизми, кои се наоѓаат во почвата, водата и животните.
Преку надворешното опкружување, во контакт со носители на болести (екскрети, преку раце, рани), микроорганизмите може да се пренесат на работните површини, крпи за бришење, прибор, даски за сечење и со секој контакт може да се пренесат во храната и да предизвикаат труење со храна.
Повеќе информации за тоа како да ракувате со храна во лето
За да се избегне можноста за предизвикување болест, неопходно е:
- одржувајте ја хигиената на сите садови и површини на рацете, сè што доаѓа во контакт со храната
- миење раце со топла вода и сапун пред подготовка на храна, при подготовка, сечење, готвење, како и по користење на тоалетот
- детално чистење и миење на површини и прибори кои се користат за подготовка на храна
- обезбедување заштита на просторот и храната од инсекти, глодари и животни
Суровата храна, вклучувајќи вода и мраз, може да биде загадена со микроорганизми и следствено со токсини. Во оштетената и мувлосана храна може да се формираат отпорни „филмови“ создадени од одредени микроорганизми или нивните токсини. Затоа во текот на летото треба да внимавате на изборот на суровините и на храната што се приготвува. Да го намалите ризикот од труење со храна со едноставни процедури за миење и лупење.
Исто така, при готвењето или печењето на храната се уништуваат речиси сите микроорганизми. Овие постапки треба да се применуваат секогаш кога е препорачливо. Со чување на храната на температури под 4°C, растот/множењето на микроорганизмите се забавува или запира.
Со храната и состојките треба да се постапува на таков начин што:
- се купува храна од познато потекло, декларирана и чувана на соодветна температура
- набавува храна која е свежа, без присуство на оштетувања, мувла или непријатни мириси
- чувајте ја храната на температурата пропишана на пакувањето на производот и обрнете посебно внимание на рокот на траење на производот пред и по отворањето или манипулацијата
- добро измијте ја целата храна со вода за пиење ако се конзумира свежа или сирова и одделете ја свежата/сирова храна од зготвената или печената храна.
- секогаш го одвојува сировото месо (пилешко, говедско, свинско, риба) од друга храна, особено од неживотинско потекло
- користи специјален прибор и предмети: ножеви, сецки, даска за сечење за подготовка на сирова храна, од онаа што е термички обработена
- складирајте ја храната во посебни садови за да се избегне контакт помеѓу сировата и подготвената храна
- храната од животинско потекло секогаш треба да биде добро термички обработена – варена или печена
- зготвената храна секогаш чувајте ја во фрижидер или кратко време на собна температура, подалеку од топли места и изложени на сонце
- се загрева количината на храна која ќе се користи за еден оброк
- замрзнатата храна се одмрзнува во фрижидер или веднаш се готви
- подгответе ја и употребете ја одмрзнатата храна веднаш, не замрзнувајте ја повторно.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.