Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-2.2 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаАгро советиКако да ракувате со храна во лето и да избегнете труење

    Како да ракувате со храна во лето и да избегнете труење

    petel baner

    Важно е правилно да се ракува со храна во лето, да се одржува хигиената на садовите и рацете, сè што доаѓа во контакт со храната.

    Голем број бактерии и вируси не предизвикуваат болести кај луѓето. Но сепак има одреден број „опасни“ микроорганизми, кои се наоѓаат во почвата, водата и животните.

    agrounik
    Otkup na kompiri

    Преку надворешното опкружување, во контакт со носители на болести (екскрети, преку раце, рани), микроорганизмите може да се пренесат на работните површини, крпи за бришење, прибор, даски за сечење и со секој контакт може да се пренесат во храната и да предизвикаат труење со храна.

    Повеќе информации за тоа како да ракувате со храна во лето

    За да се избегне можноста за предизвикување болест, неопходно е:

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk
    • одржувајте ја хигиената на сите садови и површини на рацете, сè што доаѓа во контакт со храната
    • миење раце со топла вода и сапун пред подготовка на храна, при подготовка, сечење, готвење, како и по користење на тоалетот
    • детално чистење и миење на површини и прибори кои се користат за подготовка на храна
    • обезбедување заштита на просторот и храната од инсекти, глодари и животни

    Суровата храна, вклучувајќи вода и мраз, може да биде загадена со микроорганизми и следствено со токсини. Во оштетената и мувлосана храна може да се формираат отпорни „филмови“ создадени од одредени микроорганизми или нивните токсини. Затоа во текот на летото треба да внимавате на изборот на суровините и на храната што се приготвува. Да го намалите ризикот од труење со храна со едноставни процедури за миење и лупење.

    Исто така, при готвењето или печењето на храната се уништуваат речиси сите микроорганизми. Овие постапки треба да се применуваат секогаш кога е препорачливо. Со чување на храната на температури под 4°C, растот/множењето на микроорганизмите се забавува или запира.

    Со храната и состојките треба да се постапува на таков начин што:

    • се купува храна од познато потекло, декларирана и чувана на соодветна температура
    • набавува храна која е свежа, без присуство на оштетувања, мувла или непријатни мириси
    • чувајте ја храната на температурата пропишана на пакувањето на производот и обрнете посебно внимание на рокот на траење на производот пред и по отворањето или манипулацијата
    • добро измијте ја целата храна со вода за пиење ако се конзумира свежа или сирова и одделете ја свежата/сирова храна од зготвената или печената храна.
    • секогаш го одвојува сировото месо (пилешко, говедско, свинско, риба) од друга храна, особено од неживотинско потекло
    • користи специјален прибор и предмети: ножеви, сецки, даска за сечење за подготовка на сирова храна, од онаа што е термички обработена
    • складирајте ја храната во посебни садови за да се избегне контакт помеѓу сировата и подготвената храна
    • храната од животинско потекло секогаш треба да биде добро термички обработена – варена или печена
    • зготвената храна секогаш чувајте ја во фрижидер или кратко време на собна температура, подалеку од топли места и изложени на сонце
    • се загрева количината на храна која ќе се користи за еден оброк
    • замрзнатата храна се одмрзнува во фрижидер или веднаш се готви
    • подгответе ја и употребете ја одмрзнатата храна веднаш, не замрзнувајте ја повторно.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img