Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

27.8 C
Skopje
Wednesday, October 4, 2023

More
  домаАгро Вести10 најголеми фарми во светот

  10 најголеми фарми во светот

  Petel.mk

  10 најголеми фарми во светот – Земјоделството е клучната компонента на секоја економија бидејќи го храни населението. 

  Фарма е површина на земјиште што е посветено првенствено на земјоделски процеси со примарна цел за производство на храна и други култури, како и за млечни производи. 

  Во оваа статија, ја даваме листата на топ 10 најголеми фарми во светот во коија откриваме нивната локација, површина во хектари и типологија на фармата.

  Која е најголема фарма во Македонија освен ЗИК Пелагонија не ги знаеме другите.

  оп 10 најголеми фарми во светот

  Списокот на топ 10 најголеми фарми во светот заедно со нивната локација, површина во хектари и типологија на фармата се дадени подолу:

  10. Мерион Даунс

  Локација: Квинсленд, Австралија     

  Површина: 3.070.000 хектари

  Вид на фарма: Фарма за добиток

  9. Брановиот рид

  Локација: Северна Територија, Австралија     

  Површина: 3.330.000 хектари

  Вид на фарма: Фарма за добиток

  8. Иннаминчка

  Локација: Јужна Австралија, Австралија         

  Површина: 3.340.000 хектари

  Вид на фарма: Фарма за добиток

  7. Домашна долина

  Локација: Западна Австралија, Австралија      

  Површина: 3.500.000 хектари

  Вид на фарма: Фарма за добиток

  6. Девенпорт Даунс

  Локација: Квинсленд, Австралија     

  Површина: 3.700.000 хектари

  Вид на фарма: Фарма за добиток

  5. Александрија

  Локација: Северна Територија, Австралија     

  Површина: 4.000.000 хектари

  Вид на фарма: Фарма за добиток

  4. Клифтон Хилс

  Локација: Јужна Австралија, Австралија         

  Површина: 4.200.000 хектари

  Вид на фарма: Фарма за добиток

  3. Ана Крик

  Локација: Јужна Австралија, Австралија         

  Површина: 6.000.000 хектари

  Вид на фарма: Фарма за добиток

  2. Модерна млекарница

  Локација: Анхуи, Кина

  Површина: 11.000.000 хектари

  Вид на фарма: фарма за млечни производи

  1. Мега фарма во градот Муданџијанг

  Локација: Heilongjiang, Кина         

  Површина: 22.500.000 хектари

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Вид на фарма: фарма за млечни производи

  Убедливо, најголемата фарма во светот (во однос на површината) е Мега фарма во градот Муданџијанг во Хејлонџијанг, Кина. Оваа неверојатна фарма управува со 22,500,000 акри. Мега Фармата Муданџијанг е специјализирана за млечни производи и има околу 100,000 крави.
  Денешните фарми се опремени со модерна технологија и тоа е единствената причина зошто некои големи фарми станаа мега структури, следејќи ја борбата на луѓето да произведат што е можно повеќе, а притоа да користат помалку ресурси.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img