Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

17.8 C
Skopje
Sunday, June 16, 2024

More
  домаАгро ВестиЛов на диви свињи од први септември

  Лов на диви свињи од први септември

  petel baner

  Од први септември ќе почне ловот на диви свињи како една од мерките против африканската свинска чума.

  Ловната сезона на диви свињи ќе почне на сите ловишта, освен на ловиштата во општините Македонска Каменица, Виница, Кочани и Делчево.

  Со ова решение почнува итна максимална депопулација на дивите свињи според акцискиот план на Министерството и на Агенцијата за храна и ветеринарство. 

  Одобрувањето на  почеток на лов на дивите свињи е една од мерките за спречување на ширењето на болеста африканска свинска чума, која сериозно го загрозува свињарскиот сектор.  

  agrounik

  Согласно Законот за ловство, дивечот е во државна сопственост и како добро од општ интерес на државата, ужива посебна заштита и подлежи на законски мерки во случај на појава и ширење на заразни болести.

  Концесионерите на дивечот во ловиштата, управувачите со државните ловишта ЈУ „Национални паркови“ и ЈП „Национални шуми“ – Скопје како привремени управувачи на ловиштата без концесионер, потребно е да го прилагодат своето работење согласно ова решение.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Концесионерите на дивеч во ловиштата се должни ловот да го организираат во присуство на ловочувар, инспектор за ловство и доктор по ветеринарна медицина. Застреланиот дивеч по завршувањето на ловот да се складира на одредено место, обележано од страна на концесионерите на дивечот во ловиштата.

  Исто така, се задолжуваат концесионерите и управувачите со државни ловишта во рок од 5 дена да определат ловни денови за засилен отстрел на диви свињи. Како и да ги преземат сите мерки пред почетокот на ловот, соопшти Министерството за земјоделство.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img