Со редовна консумација на бело и црно грозје можеме да ја подобриме функцијата за помнење, меморијата и концентрацијата во голема мера.
Грозјето богато со растителни влакна и вода и минерали како калциум, магнезиум, фолна киселина, калиум и цинк и витамини Ц, К, Б и А.
Грозјето доаѓа во многу различни бои и форми: црвено, бело, зелено, розово; во суви форми како суво грозје; и во најдобра форма, во сок и вино. Можете да јадете грозје наместо слатки или можете да го замрзнете за ужинка кога е топол ден надвор.
1. Грозјето е богато со хранливи материи
Грозјето е богато со растителни влакна и вода, како и минерали како калциум, магнезиум, фолна киселина, калиум и цинк. Тука се исто така витамините Ц, К, Б и А.
2. Одлично е за здравјето на очите
Грозјето е одлично за здравјето на очите поради соединенија како ресвератрол, кој помага да се спречи ретинопатија (форма на невоспалително оштетување на мрежницата). Исто така, содржи лутеин и зеаксантин, полифеноли кои го намалуваат оксидативниот стрес и оштетувањето на мрежницата. Тие штитат од макуларна дегенерација (уништување на клетките одговорни за видот) и формирање катаракта (катаракта).
3. Грозјето помага при алергии и подобар имунолошки систем
Имаше некои студии кои велат дека кверцетинот и соединението на проантоцијанидин во грозјето можат да помогнат во ублажување на алергии, симптоми на астма и треска од сено. Кверцетинот може да му помогне на имунолошкиот систем и да ги зајакне антимикробните својства.
4. Квалитетен сон
Грозјето содржи мелатонин кој помага при спиење. Серотонинскиот хормон се зголемува кога јадете грозје, што поттикнува среќа. Несоницата погодува 1/3 од населението, а спиењето е многу важно за заштита од хронични заболувања.
5. Антиоксиданси против стареење
Грозјето содржи многу антиоксиданси, полифеноли и флавоноиди кои помагаат да се намали воспалението. Тие поддржуваат здрава циркулација на крвта и подобра функција на мозокот. Се верува дека црното и црвеното грозје помагаат при невродегенеративни заболувања како Алцхајмерова болест.
6. Грозјето го намалува ризикот од хронични заболувања
Антиоксидансите од грозјето можат да го намалат ризикот од многу хронични заболувања. Некои од овие болести се рак, срцеви заболувања, дијабетес и дебелина.
7. Помага да се намали високиот крвен притисок и холестеролот
Грозјето ги намалува липидите и помага да се намали односот на холестерол со липопротеини со мала густина (ЛДЛ). Исто така, содржи калиум, кој помага во балансирање на телесните течности и намалување на нивото на натриум. Така помага да се контролира крвниот притисок, мозочен удар и срцеви заболувања.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.