Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-0.2 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаситеНајздраво е да се јаде сезонски - Топ намирници за септември

    Најздраво е да се јаде сезонски – Топ намирници за септември

    petel baner

    Ако сепак ви треба причина да почнете да јадете сезонски, само замислете градина среде зима и градина среде лето. Нема да најдете свежи лубеници среде зима, исто како што нема да најдете свежа брокула среде лето.

    Природата ни дава разновидна храна во текот на годината, а наше е да ја искористиме што е можно подобро. Во минатото, луѓето јаделе одредена храна само во одредени периоди од годината. Денес со помош на вештачко одгледување се обидуваат да ја измамат природата. Иако е донекаде успешна, на сите им е јасно дека не е најздравиот избор.

    Otkup na kompiri

    Само затоа што технологијата ни дозволува да одгледуваме портокали среде зима, тоа не значи дека тогаш треба да ги јадеме. Главниот недостаток на конзумирање на вештачки одгледана храна е штетата по здравјето. Не е чудно што секоја година се зголемува бројот на луѓе кои страдаат од алергии на различни видови храна, дебелина и дијабетес тип 2.

    Според бројни студии, конзумирањето на вистинската храна во вистинско време е првиот чекор кон усвојување на здрави животни навики.

    Најдобриот сезонски зеленчук

    Зелка

    Содржи многу малку заситени масти и холестерол. Добар извор на тиамин, калциум, железо, магнезиум, фосфор и калиум. Таа е одличен извор на диетални влакна, витамини Ц, К, Б6, фолна киселина и манган. Можеме да ја јадеме сирова или варена, но подолгото готвење значително ја намалува вредноста на хранливите материи.

    Тиквички

    Содржат малку заситени масти и многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на тиамин, ниацин и пантотенска киселина. Тие се одличен извор на диетални влакна, протеини, витамини А, Ц, Б6, фолна киселина, железо, магнезиум, фосфор, цинк, бакар и манган. Тиквичките немаат интензивен вкус, одлично одат со речиси сите намирници и лесно се подготвуваат.

    Краставици

    Содржат малку заситени масти и многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на витамин А, пантотенска киселина, магнезиум, фосфор и манган. Одличен извор на витамини Ц, К и калиум. Краставиците најчесто се јадат свежи како салата, но можете без страв да експериментирате во нивната подготовка.

    Мешунки

    Тие содржат малку натриум и многу малку заситени масти и холестерол. Добар извор на протеини, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин Б6, калциум, магнезиум, фосфор, калиум и бакар. Тие се одличен извор на диетални влакна, витамини А, Ц, К, фолна киселина и манган. Боранија можете да ја подготвите на различни начини, како салата, супа или чорба.

    Пченка

    Пченката сега е најздрава и најприфатлива. Таа е добар извор на диетални влакна, фолна киселина, фосфор, витамин Ц и магнезиум. Најчесто јадеме пченка на скара или варена. Сепак, пченката можете да ја подготвите на различни начини, а одлична е и за подготовка на кремасти супи.

    Модри патлиџани

    Тие содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Добар извор на витамини Ц, К, тиамин, ниацин, витамин Б6, пантотенска киселина, магнезиум, фосфор и бакар. Тие се одличен извор на диетални влакна, фолна киселина, калиум и манган. Модрите патлиџани се вкусни, хранливи и лесни за подготовка.

    Најдоброто сезонско овошје

    Јаболка

    Содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тие се одличен извор на диетални влакна и витамин Ц. Јаболката се вкусни сами по себе, но можете да ги користите при подготовка на разни јадења.

    Круши

    Тие содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тие се одличен извор на витамин Ц и диетални влакна. Крушите се корисни во подготовката на десертите бидејќи одлично одат со речиси сите видови овошја и зачини.

    Смокви

    Смоквите содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тој е добар извор на диетални влакна, витамини Б6, К, Е, манган и калиум. Смоквите сега се највкусни, па затоа е вистинско време да ги конзумирате.

    Сливи

    Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Тие се добар извор на диетални влакна, витамини А и К и одличен извор на витамин Ц. Сливите се вкусни сами по себе, без никакви додатоци. Одлично се комбинираат со овесна каша и цимет.

    agrounik

    Грозје

    Содржи многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тоа е одличен извор на витамините Ц и К. Грозјето сега е најздраво бидејќи содржи многу помалку пестициди кои се штетни за здравјето.

    Костени

    Тие содржат малку заситени масти и многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на витамин Ц и бакар и одличен извор на манган. Костени на скара се вистински деликатес.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Лешници

    Содржат многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на витамин Е и бакар и одличен извор на манган. Лешниците ќе го подобрат вкусот на секое јадење.

    Јаткасти плодови

    Тие содржат многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на бакар и одличен извор на манган. Оревите се еден од најдобрите извори на омега 3 масни киселини, кои се неопходни за одржување на здравјето на срцето и крвните садови. Оревите одлично се комбинираат со други видови овошје, а одлични се и за подготовка на десерти.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img