Ако сепак ви треба причина да почнете да јадете сезонски, само замислете градина среде зима и градина среде лето. Нема да најдете свежи лубеници среде зима, исто како што нема да најдете свежа брокула среде лето.
Природата ни дава разновидна храна во текот на годината, а наше е да ја искористиме што е можно подобро. Во минатото, луѓето јаделе одредена храна само во одредени периоди од годината. Денес со помош на вештачко одгледување се обидуваат да ја измамат природата. Иако е донекаде успешна, на сите им е јасно дека не е најздравиот избор.
Само затоа што технологијата ни дозволува да одгледуваме портокали среде зима, тоа не значи дека тогаш треба да ги јадеме. Главниот недостаток на конзумирање на вештачки одгледана храна е штетата по здравјето. Не е чудно што секоја година се зголемува бројот на луѓе кои страдаат од алергии на различни видови храна, дебелина и дијабетес тип 2.
Според бројни студии, конзумирањето на вистинската храна во вистинско време е првиот чекор кон усвојување на здрави животни навики.
Најдобриот сезонски зеленчук
Зелка
Содржи многу малку заситени масти и холестерол. Добар извор на тиамин, калциум, железо, магнезиум, фосфор и калиум. Таа е одличен извор на диетални влакна, витамини Ц, К, Б6, фолна киселина и манган. Можеме да ја јадеме сирова или варена, но подолгото готвење значително ја намалува вредноста на хранливите материи.
Тиквички
Содржат малку заситени масти и многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на тиамин, ниацин и пантотенска киселина. Тие се одличен извор на диетални влакна, протеини, витамини А, Ц, Б6, фолна киселина, железо, магнезиум, фосфор, цинк, бакар и манган. Тиквичките немаат интензивен вкус, одлично одат со речиси сите намирници и лесно се подготвуваат.
Краставици
Содржат малку заситени масти и многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на витамин А, пантотенска киселина, магнезиум, фосфор и манган. Одличен извор на витамини Ц, К и калиум. Краставиците најчесто се јадат свежи како салата, но можете без страв да експериментирате во нивната подготовка.
Мешунки
Тие содржат малку натриум и многу малку заситени масти и холестерол. Добар извор на протеини, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин Б6, калциум, магнезиум, фосфор, калиум и бакар. Тие се одличен извор на диетални влакна, витамини А, Ц, К, фолна киселина и манган. Боранија можете да ја подготвите на различни начини, како салата, супа или чорба.
Пченка
Пченката сега е најздрава и најприфатлива. Таа е добар извор на диетални влакна, фолна киселина, фосфор, витамин Ц и магнезиум. Најчесто јадеме пченка на скара или варена. Сепак, пченката можете да ја подготвите на различни начини, а одлична е и за подготовка на кремасти супи.
Модри патлиџани
Тие содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Добар извор на витамини Ц, К, тиамин, ниацин, витамин Б6, пантотенска киселина, магнезиум, фосфор и бакар. Тие се одличен извор на диетални влакна, фолна киселина, калиум и манган. Модрите патлиџани се вкусни, хранливи и лесни за подготовка.
Најдоброто сезонско овошје
Јаболка
Содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тие се одличен извор на диетални влакна и витамин Ц. Јаболката се вкусни сами по себе, но можете да ги користите при подготовка на разни јадења.
Круши
Тие содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тие се одличен извор на витамин Ц и диетални влакна. Крушите се корисни во подготовката на десертите бидејќи одлично одат со речиси сите видови овошја и зачини.
Смокви
Смоквите содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тој е добар извор на диетални влакна, витамини Б6, К, Е, манган и калиум. Смоквите сега се највкусни, па затоа е вистинско време да ги конзумирате.
Сливи
Содржат многу малку заситени масти, холестерол и сол. Тие се добар извор на диетални влакна, витамини А и К и одличен извор на витамин Ц. Сливите се вкусни сами по себе, без никакви додатоци. Одлично се комбинираат со овесна каша и цимет.
Грозје
Содржи многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тоа е одличен извор на витамините Ц и К. Грозјето сега е најздраво бидејќи содржи многу помалку пестициди кои се штетни за здравјето.
Костени
Тие содржат малку заситени масти и многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на витамин Ц и бакар и одличен извор на манган. Костени на скара се вистински деликатес.
Лешници
Содржат многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на витамин Е и бакар и одличен извор на манган. Лешниците ќе го подобрат вкусот на секое јадење.
Јаткасти плодови
Тие содржат многу малку холестерол и натриум. Тие се добар извор на бакар и одличен извор на манган. Оревите се еден од најдобрите извори на омега 3 масни киселини, кои се неопходни за одржување на здравјето на срцето и крвните садови. Оревите одлично се комбинираат со други видови овошје, а одлични се и за подготовка на десерти.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.