Лиснатите зелени зеленчукови намирници припаѓаат на високо-алкална, исклучително здрава храна. Таа може да биде корисна за луѓето изложени на големи количини на загадување во урбаните средини, како и за оние кои се под стрес.
Овој зеленчук е многу богат со калциум, магнезиум, железо, калиум, фосфор, цинк и витамини А, Ц, Е и К. Богат е со растителни влакна, фолати, хлорофил и многу други микроелементи.
Нутриционистите тврдат дека особено е здраво да се вклучат овие шест намирници во исхраната. Сепак, повеќето луѓе ја немаат оваа навика.
Марула (Зелена салата)
Марулата е лиснат зеленчук со цврсти, темни листови. Најчесто се користи како посебна салата, а може да се додаде и во други салати.
Таа е добар извор на витамини А и К, бидејќи една шолја обезбедува 82 и 60 проценти од дневната вредност на овие витамини.
Покрај тоа, студиите на стаорци покажаа дека зелената салата го подобрува нивото на липиди во крвта. Потенцијално го намалува ризикот од развој на срцеви заболувања. Понатамошни студии треба да ги истражат овие придобивки кај луѓето.
Блитва
Блитвата има темнозелени листови со дебело стебло, кое може да биде црвено, бело, жолто или зелено. Често се користи во медитеранската кујна и припаѓа на истото семејство на растенија како цвекло и спанаќ.
Има земјен вкус и богата е со минерали и витамини како што се калиум, манган и витамини А, Ц и К.
Блитвата содржи и уникатен флавоноид наречен сирингинска киселина, соединение кое може да биде корисно за намалување на нивото на шеќер во крвта.
Иако многу луѓе имаат тенденција да го фрлаат стеблото блитва, треба да се користи бидејќи е многу хранливо.
Спанаќ
Спанаќот е можеби најпопуларниот лиснат зелен зеленчук, а можете да го користите за подготовка на разни јадења како супи, чорби, сосови, смути и салати.
Неговиот нутритивен профил е неверојатен, бидејќи една шолја сиров спанаќ обезбедува 181 отсто од дневната вредност на витаминот К, 56 отсто од дневната вредност на витаминот А и 13 отсто од дневната вредност на манган.
Богат е со фолати, кои играат клучна улога во производството на црвените крвни зрнца.
Зелка
Ова јадење е едно од најчестите на трпезата во нашиот регион. Главата на цветот се состои од дебели листови, кои можат да бидат бели, зелени и виолетови.
Зелката содржи глукозинолати кои и даваат горчлив вкус. Имено, студиите на животни откриле дека храната што ги содржи овие растителни соединенија може да има заштитни својства против ракот, особено против ракот на белите дробови и хранопроводникот.
Друга предност на зелката е тоа што може да се јаде и кисела, која дава бројни здравствени придобивки, како што се подобрување на варењето и зајакнување на имунолошкиот систем.
Кељ
Кељот е едно од тревните растенија кое не е многу популарно, но всушност е особено здрав зеленчук благодарение на големата количина на различни витамини, минерали и антиоксиданси.
На пример, една чаша сиров кељ содржи 684 проценти од дневната вредност на витамин К, 206 проценти од дневната вредност на витамин А и 134 проценти од дневната вредност на витамин Ц.
Содржи и антиоксиданси како лутеин и бета-каротен, кои го намалуваат ризикот од развој на болести предизвикани од оксидативен стрес.
Рукола
Руколата неодамна стана попопуларен и попознат лиснат зелен зеленчук. Има малку горчлив вкус и ситни ливчиња, од кои може да се подготват различни јадења.
Како и другите лиснати намирници, руколата е преполна со хранливи материи како провитамин А каротеноиди и витамини Б9 и К.
Тој е исто така еден од најдобрите диететски извори на нитрати, соединение кое се претвора во азотен оксид во телото. Одличен е како салата која можете да ја комбинирате со домати и сирење.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.