За многумина, овој мед од тиква е скапоцен, бидејќи ефикасно помага во исфрлањето на жолчните камења и третманот на болести на уринарен тракт.
Поради големата содржина на витамини и каротен, овој мед го засилува имунитетот, а благодарение на благото лаксативно и диуретско делување, тој е одличен избор при проблеми со хроничен запек и различни оболувања на дебелото црево.
Особено е делотворен при лачењето на жолчката и проблеми со црниот дроб и бубрезите, а добар избор е и за лицата со зголемен холестерол. Се смета за природен лек за мочните патишта.
Еве како да направите мед од тиква:
Исечете го врвот на зрела тиква и отстранете ги семките и влакната. Во идлабената внатрешност на тиквата ставете мед, па поклопете со отсечениот врв од тиквата. Оставете ја да отстои десет дена на ладно место. По овој период само извадете го медот и тој е подготвен за употреба.
Најдобро е медот да го чувате во фрижидер во чиста стаклена тегла со капак најдолго еден месец.
Овој мед можете да го јадете како посластица, две до три лажички дневно, секој ден.
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.
А доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK