Јагодите не потсетуваат на вкусот на пролетта и почетокот на летото. Како бобинки, тие се богати со витамини, минерали, влакна и соединенија со антиоксидантно и антиинфламаторно дејство. Тие можат да помогнат да се спречат неколку здравствени состојби, но имаат еден недостаток.
Кога се дел од хранлива диета, тие можат да помогнат во спречување на разни состојби. Една од тие здравствени состојби е дијабетесот тип 2. Истражувањата сугерираат дека ова овошје ги намалува скоковите на шеќерот во крвта по оброкот кај некои луѓе кои се борат со дебелината или се со прекумерна тежина.
Покрај тоа, состојките во јагодите може да помогнат и во заштита од срцеви заболувања, мозочен удар, рак, висок крвен притисок и запек.
Хранливите материи во јагодите помагаат во поддршката на одбраната на телото против следните состојби, според Medical News Today.
Срцева болест
Јагодите можат да помогнат во заштитата од срцеви заболувања поради нивната содржина на антоцијани и кверцетин. Студија од 2019 година вели дека антоцијанот е поврзан со помал ризик од срцев удар. Покрај тоа, кверцетинот има антиинфламаторни својства за кои се смета дека го намалуваат ризикот од атеросклероза, според студија од 2016 година.
Калиумот во јагодите го поддржува и здравјето на срцето, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).
Мозочен удар
Мета-анализата од 2016 година анализирала 11 клинички испитувања за да ја процени поврзаноста помеѓу внесот на флавоноиди во исхраната и мозочниот удар, и открила намален ризик.
Висок крвен притисок
Калиумот во јагодите може да биде корисен за луѓето со висок крвен притисок поради начинот на кој помага да се неутрализираат негативните ефекти на натриумот во телото, според извештајот за истражување од 2018 година.
Запек
Јадењето храна богата со растителни влакна, како што се јагодите, помага во одржување на редовното варење. Влакната помагаат во движењето на столицата низ цревниот тракт, што помага да се спречи запек.
Ризици и мерки на претпазливост
Недостаток на јагодите е што можат да содржат остатоци од пестициди во поголеми количини. Секоја година, Environmental Working Group (EWG) објавува листа на овошје и зеленчук со највисоко ниво на остатоци од пестициди. Јагодите често се рангирани високо на оваа листа. Имајќи го тоа на ум, EWG предлага купување органски јагоди за да се намали ризикот од изложеност на пестициди.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK