Ракија од мушмула – Мушмулата, позната и како дива круша, расте во форма на листопадна грмушка висока до пет метри, а потекнува од Азија. Исклучително е хранлива богата и, за жал, често занемарено овошје поради неубавиот изглед.
Содржи витамин Ц, витамини од групата Б, калциум, магнезиум, железо и калиум. Богата е и со влакна како пектин, кои поволно делуваат на варењето и го намалуваат холестеролот. Мушмулите имаат диуретично и лаксативно дејство и благотворно делуваат на воспаление на слузницата на желудникот.
Мушмулата може да се користи за да се направат:
- чај
- ракија или ликер
- меласа од грозје
- компот
Како што се наближуваат празниците, истражувавме рецепти за аперитиви како дел од празничниот ручек, а особено се истакна ракијата од мушмули. За да направите ракија од мушмули, користете овошна ракија, како што е сливовица.
Кога ја подготвувате мушмулата користете шише со широка уста за да можете да ја додадете целата мушмула и другите состојки. Кога ќе стаса ракијата, процедете ја и дури потоа истурете ја во стаклени шишиња со тесен врат.
Доколку не сакате да експериментирате, треба да знаете дека ракијата од мушмула се подготвува само од четири состојки. Но, за оние кои се покреативни, има низа зачини, особено зимски зачини како цимет и каранфилче. Слободно играјте со други зачини како кардамон.
Ракија од мушмула – рецепт
Во народната медицина ракија од мушмули се смета за лек. Тоа не е чудно бидејќи ракијата е „лек“ за се, а ракијата од мушмули ублажува разни видови болки.
Состојки:
- 1 кг зрели мушмули
- 500 гр кафеав шеќер или шеќер од кокосов цвет
- 5 dl вода
- 2 литри ракија.
Подготовка
Подгответе ги мушмулите за ракија така што ќе ги извадите стебленцата и ќе ги измиете.
Шеќерот сварете го со вода, па добиената смеса прелијте ја врз мушмулата.
Додадете ја ракијата и затворете ги шишињата и оставете ги да отстојат околу 15 дена.
По околу две недели, процедете ја содржината на ракијата и чувајте ја во шишиња на ладно место.
Ракија од мушмула со мед
Наместо шеќер, подгответе ракија со мед. Состојките и постапката се речиси исти како во претходниот рецепт.
Состојки:
- 1 кг зрели мушмули
- 40 гр мед
- 5 dcl вода
- 2 литри ракија.
Подготовка
Подгответе ги мушмулите за ракија така што ќе ги извадите стебленцата и ќе ги измиете.
Медот сварете го со вода, па добиената смеса прелијте ја врз мушмулата.
Додадете ја ракијата и затворете ги шишињата и оставете ги да отстојат околу 15 дена.
По околу две недели, процедете ја содржината на ракијата и чувајте ја во шишиња на ладно место.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK