Листови од смоква – имаат бројни лековити својства, а најпознато е тоа што го нормализираат шеќерот во крвта. Од нив можете да направите домашен чај, а еве како.
Смоквата се споменува во вавилонските списи, во Библијата, а Сумерите ја користеле за медицински цели. Речиси секој знае дека плодовите од смокви се исклучително хранливи и енергетски вредни и прават многу за нашиот организам. Сепак, помалку е познато дека листови од смоква се лековити.
Листот од смоква се користи за дијабетес, висок холестерол, чир на желудникот и кожни заболувања како што се егзема и псоријаза. Што се однесува до состојбите на кожата, некои луѓе го нанесуваат млечниот сок од стеблата директно на кожата за лекување на брадавици. Сепак, многу луѓе може негативно да реагираат на сокот од млеко (може да се појават осип), затоа бидете внимателни.
Листовите од смоква го регулираат лачењето на инсулин на ниво на панкреас, а најновото истражување покажало дека дневната потреба за инсулин се намалува со користење на екстракт од лист од смоква.
Чајот од листови од смоква се користи и за регулирање на нивото на триглицериди кои се неопходни за функционирање на многу органи. Имено, покаченото ниво на триглицериди ја зголемува можноста за срцеви заболувања и дебелина. Се користи и за регулирање на крвниот притисок и појава на кардиоваскуларни заболувања. Дополнително, само една шолја од овој чај дневно е доволна за да спречите или да влијаете на лекувањето на респираторните проблеми, како што е бронхитисот. Листот од смоква е исклучително ефикасен за спречување на појавата на чир, со џвакање по еден свеж лист секое утро, како и за ублажување на болката предизвикана од него.
Подготовка на домашен чај од листови од смоква
Потребни се млади листови смоква без стебленца од кои тече млечниот сок. По берењето, листовите треба добро да се измијат. Оставете да се исушат во сенка. Кога ќе се исушат, издробете ги во тегла. Чајот се подготвува од две лажички суви листови за шолја чај. Загрејте ја водата да зоврие и додадете ги листовите смокви. Оставете да се вари 15 минути, па тргнете го од оган и процедете. Пијте наутро со појадок.
Важна забелешка : Примената на лековити растенија и/или лековити делови од растенија е информативна. Доколку имате здравствени проблеми, сте бремени или доите, задолжително прво консултирајте се со вашиот лекар.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK