Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

2.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро ВестиКозјо ѓубриво

  Козјо ѓубриво

  Agrobot

  Козјо ѓубриво спаѓа во групата „топли“ ѓубрива (како и овчото и коњското). Според своите својства ова ѓубриво се смета за најдобро од сите други видови на добиточно ѓубриво.

  Според некои анализи, козјото ѓубриво содржи 27-28% азот, 2,3-2,5% P2O5 и 2,3-3,4% K2O. Тоа е особено погодно за производство на зеленчук и овошје.

  Козјото ѓубриво има цврста конзистентност, па затоа треба да се користи помалку слама за подлогата. Покрај количината на подлогата, на квалитетот на козјо ѓубриво влијае и начинот на складирање откако ќе се извади од бараката за кози. Поради несоодветно складирање,ова ѓубриво губи значително поголема вредност од ѓубривото на кое било друго домашно животно. Овие загуби изнесуваат околу 2,5% од азот, 14% од фосфор и околу 30% од калциум.

  За да се намалат овие загуби што е можно повеќе, козјото ѓубриво треба да се складира во ископани дупки (базени), а горната страна да се затвори.

  Најдобар начин за складирање и употреба на козјото ѓубриво е веднаш да се растури и да се изора земјата, ако е можно, но тоа не е секогаш можно во пракса.

  petel baner

  Годишното производство на козјо ѓубриво се пресметува со користење на количината на сува материја (А) и количината на мат (б):

  Q=A/2+b*4

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Претпоставката, кога се користи оваа математичка формула, е дека има 75% вода и 25% сува материја во ѓубривото.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img