Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро колумнаАгро совет - Во време на цвет

  Агро совет – Во време на цвет

  petel baner

  Агро совет – Во време на цвет еве што треба да се направи.

  При цветањето на растенијата многу е важно да падне поленот врз толчникот при што доаѓа до негово оплодување, а покасно и создавање на плод.

  Во колку поради одредени неповолности недојде до прортување на поленот тогаш ќе нема и создавање на плод. Затоа е многу важно да се стимулира овој процес.

  Бор како микро елемент има има голема улога во разни физиолошки и био хемиски функции кај растенијата.

  Но една од значајната функција на борот е таа што го стимулира поленот кога ќе падне врз толчникот да прорте и да го оплоде.

  Затоа се препорачува пред и за време на цветање растенијата да се третираат(прскаат) со ѓубрива кои содржат висок процент на бор.

  Бор 8% се користи за коригирање на дефицитот на бор кај земјоделските
  култури, а особено се препорачува кај карфиолот, зелката, марулата, спанаќот,
  морковот, броколата, доматот, пиперката, јаболкото, луцерката, шеќерната
  репка и др., меѓутоа може да се применува и кај виновата лоза и кај други
  култури.

  Бор 8% се препорачува за апликација во фазата пред цветање и во
  фазата на масовно цветање.

  Како резултат на апликацијата на Бор 8%,
  растенијата правилно се развиваат, цветаат, заврзуваат плодови, односно даваат
  стабилни и квалитетни приноси. Кај овошните видови и кај виновата лоза се
  постигнува успешно формирање родни пупки за следната година.

  Дефицитот на
  бор често се поврзува и со недостигот на влага во почвата, поради што Бор 8%
  се препорачува за аплицирање со водата за наводнување, а особено преку
  системот за микронаводнување.

  Во случај кога не се применуваат техники на
  микронаводнување, се препорачува фолијарна апликација.
  При оптимална исхрана со макрохранливи елементи и со оптимална влага во
  почвата, со Бор 8% преку фолијарната апликација се постигнува одличен ефект.

  Ефектот од фолијарната апликација е подобар во раните утрински или во
  вечерните часови.

  agrounik

  Преку систем капка по капка и со полевање

  КултураПериод на аплицирањеБрој на апликацииДозирање l/1000 m2 со 1 апликација
  Градинарски културиЦветање и почетно плодоносење2-3 апликации на 7 дена2-3 l ѓубриво со најмалку 3000-4000 l вода
  Полјоделски културиПочеток на вегетација или формирање на плодови2 апликации2 l ѓубриво со најмалку 2000-3000 l вода
  Овошни култури и винова лозаВеднаш штом дозволат условите за аплицирање вода, сė до фазата заврзување плод-зрно2-3 апликации на 7 дена2-3 l ѓубриво со најмалку 3000-4000 l вода
  Агросал – Бор

  Фолијарна апликација

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  КултураПериод на аплицирањеБрој на  апликацииДозирање ml/1000 m2 со 1 апликација
  Градинарски културиПочеток на вегетација, до фаза на масовно цветање и плодоносење2 апликации на 14 дена100 ml ѓубриво со 100 l вода
  Полјоделски културиПочеток на вегетација или формирање на плодови1-2 апликации на 14 дена100 ml ѓубриво со 100 l вода
    Овошни културиПо отворање на пупките1-2 апликации на 14 дена  100 ml ѓубриво со 100 l вода
  По берба, пред опаѓање на листовите1 апликација
  Винова лозаЦветање и пораст на плод-зрно1-2 апликации на 14 дена100 ml ѓубриво со 100 l вода
  Агросал – Бор

  М-р Игор Ивановски

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img