Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

10.8 C
Skopje
Tuesday, February 20, 2024

More
  домаАгро колумнаАгро совети

  Агро совети

  Agrobot

  Агро совети кои што во иднина ќе ги споделува со сите нас господинот М-р Игор Ивановски.

  Преку овие совети ќе ни помага и своето знаење несебично ќе го споделува со сите нас.

  Со почетокот на вегетацијата, односно со покачување на температурите се јавуваат и плевелите,особено кај житните култури.

  Со цел да се спречи понатамошен раст и појава на површините под житни култури се препорачува нивно уништување со употреба на селективни хербициди.

  Во исто време со употребата на селективните хербициди( кои се наменети за употреба кај житните култури) се препорачува и употреба на течни ѓубрива кои содржат амино киселини.

  Амино киселините го стимулираат растението подобро да ги издржи стресните ситуации(неповолни климатски услови, дејство на одредени хемикалии и слично).

  petel baner

  Иако селективниот хербицид нема да изврши уништување на житната култура(сепак некогаш можат да предизвикаат одредени стагнации) сепак благодарение на амино киселините третираните житни култури нормално ќе продолжат да се развиваат.

  Во овој период се препорачува кај рано градинарските култури да се употребуваат течните ѓубрива со амино киселини, во интервали на секои 10 до 15 денови,а со цел да се спречи негативното вилјание на неповолни климатски фактори.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  М-р Игор Ивановски ти благодариме.

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img