Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Tuesday, February 27, 2024

More
  домаАгро советиДамкавост на лисјата кај јагодата

  Дамкавост на лисјата кај јагодата

  Agrobot

  Дамкавост на лисјата кај јагодата – Mycosphaerella fragariae Во услови на силна појава може да предизвика оштетување на лисната маса.

  Габата ги напаѓа само лисјата на кои се јавуваат карактеристични дамки.

  Младите и старите листови се отпорни кон габата.

  Значи, инфекциите се остваруваат кај лисјата со средна старост.

  При силни зарази, поради големиот број на инфекции, лиските се сушат.

  Паразитот во опаднатите листови образува перитеции, со цилиндрични аскуси. Инфекциите се исловени од дождовите.

  Конидиите ртат при температура од 15 до 20с и релативна влажност на воздухот 98 – 100%.

  Собирање и спалување на заразените и  сувите листови.

  Во услови на појава на болеста, потребно е да се извршат три третирања:

  првото пред цветање,

  второто непосредно  по цветањето и

  третото по бербата.

  Дамкавост на лисјата кај јагодата како против ова?

  petel baner

  Препорачуваме да се третира со овој препарат

  CYDELI® TOP е системски фунгицид со превентивно и лековито дејство, за сузбивање на прашкаста мувла, црни дамки од лист, антракоза и овошни красти во одгледувањето зеленчук и овошје.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Интервалот помеѓу два третмани е 10 дена.

  За повеќе корисни стории посетете не на веб страната на земјоделие.мк , како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img