Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро ВестиСите змии во Македонија

  Сите змии во Македонија

  petel baner

  Сите змии во Македонија има 16 видови на змии од кои само 3 се отровни.

  agrounik

  Еве ги нивните називи и слики:

  Научен називМакедонски назив
  Dolichophis caspiusжолт смок
  Hierophis gemonensisбалкански смок
  Platyceps najadumтенок стрелец или змија-џитка
  Coronella austriacaпланински смок
  Zamenis longissimusшумски смок или Ескулапов смок
  Elaphe quatuorlineataждрепка
  Zamenis situlaлеопардов смок
  Malpolon monspessulanusдлабочелен смок
  Natrix natrixбелоушка
  Natrix tesellataрибарка
  Telescopus fallaxмачешка змија
  Typhlops vermicularisцрвовидна змија
  Vipera ammodytesпоскок или камењарка
  Vipera berusшарка, лутица или осојница
  Vipera ursiniiостроглава шарка, остроглава осојница

  Еве и слики од сите змии во Македонија

  Ова е период кога се повеќе луѓето се среќаваат со змиите.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Затоа апелираме бидете внимателни но сепак немојте да ги повредувате овие животни бидејќи се значаен дел од екосистемот во Макеоднија.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img