Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More

    Оскоруша

    petel baner

    Оскоруша скоруша …
    Сезонско овошје карактеристично за овој периодот годината, често распространето кај нас во Макеоднија а за жал многу малку се знае за него и за бенефитите од неговата употреба.
    Плодовите може да се користат свежи но и како чај,компот…
    Скорушата го зајакнува имунитетот, ја регулира работата на жолчката и црниот дроб, спречува анемија, ја подобрува меморијата и ја зголемува концентрацијата.
    Убаво е да се знае!


    Скоро секој селски имот некогаш бил украсен со барем едно дрво оскоруша.

    Ова овошје беше храна и лек на нашите предци. Секое домаќинство знаело дека треба да го засади во својот двор за да го спречи гладот ​​и да ги искористи неговите лековити својства. Оскоруша била популарна во народната медицина на многу европски народи. Особено биле ценети сушеното овошје од кое се правеле лековити чаеви за различни намени.

    Денес е вистинска реткост и најмногу може да се види како осамено дрво на рабовите на ливади и лозја, во повремен двор или во ретки дабови, габери и габерови шуми. Препознатлив е по бујната круна и тркалезните плодови од кои некогаш се правела високо ценета ракија. Повеќето од дрвјата се постари од сто години.

    Поради сочните и вкусни расипани плодови и украсното дрво, оскорушата се смета за овошно дрво, иако некои ја сметаат за шумско дрво. Се претпоставува дека потекнува од Кавказ. Припаѓа на семејството рози, а неговиот род ( Sorbus) вклучува голем број видови со различна висина и развој.

    Оскоруша е непозната за многумина и често се поистоветува со мушмула или дива круша.

    Медицински додаток на брашно

    Нашите предци мелеа суви оскорушки и додадоа брашно за подобар вкус на лебот. Од сувото овошје се правеле лековити чаеви за различни намени. И денес се смета дека ова овошје е корисно за регулирање на работата на цревата, жолчката, црниот дроб, мозочните клетки, ја подобрува меморијата и ја зголемува концентрацијата, а ја подобрува целокупната работа на нервниот систем. Спречува запек и анемија, а се користи и за зајакнување на телото и срцето. Го сакаат и дијабетичарите, бидејќи содржи минимални концентрации на сахароза.
    Оскоруша не е само најдолговечното листопадно дрво.

    Се смета и за еден од најотпорните видови на смог, гас и чад, што го прочистува воздухот дури и во големите индустриски центри. Затоа треба да најде место не само во градините и населбите, туку и во сите паркови. Исто така, не е премногу чувствителен на мраз, суша, болести и штетници. Има скромни барања во однос на климата и почвата. Се прилагодува на различни услови. Единствено важно е да има доволно светлина.

    Оплеменувач на други сокови

    Не треба да ја занемариме хранливата вредност на плодовите на оскоруша. Содржат јаглехидрати, органски киселини, протеини, танини, пектини, витамини, минерални соли како што се калиум, калциум, железо, фосфор, магнезиум… Се смета за витаминско овошје. Гнилите плодови се богати со провитамин А, витамини Б2 и Ц. Што се однесува до количината на витамин Ц, се споредува со црна рибизла.

    Други верувања за дрвото оскоруша

    Кога плодот ќе се исече на два идентични дела, се добива пресек во форма на пентаграм. Поради тоа некогаш се верувало дека секогаш треба да се носи гранче оскоруша како заштита од злите сили. Келтите го нарекоа „дрвото што шепоти“. Се сметало дека штити и од зла магија, поради што го нарекувале „дрво на вештерки“. Ирската легенда вели дека првата жена во светот била создадена од оскоруша.

    Плодовите од оскорушата се вреднуваат и поради високата количина на танини. Се додаваат во сокови од јаболка, круши и други овошни сокови, бидејќи нивното присуство ја подобрува нивната бистрина, вкус, арома и им дава поубава боја. Покрај тоа, оскорушата може да се исуши. Во некои краишта од ова овошје се правеше многу добар оцет, а ракијата беше пијалок за секоја пригода.

    Гнилите плодови се пријатно освежувачко овошје. Погодни се за јадење свежо, правење компоти, слатки, џемови, мармалади, пасти и разни видови пијалоци. Посебен вкус има компот од сушени оскоруши, измешани со други плодови.

    Се цени и поради високата вредност на дрвото. Многу е тврд, има темноцрвена боја и има голема техничка вредност. Порано од неа се изработувале разни тркала, запчаници за воденици, преси за грозје… Поради убавините на оскорушата како дрво, свое место го наоѓала и во столаријата и занаетчиството како и при изработката на разни уметнички предмети.

    Штета е што веќе никој не го сади ова дрво и младите се помалку знаат за благодетите на оскорушата.

    agrounik

    Засадете оскоруша.

    Да го зачуваме ова дрво што им помогнало на нашите предци да преживеат многу тешки времиња.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Шест народни лекови од дуња

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber .

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img