Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро ВестиМиле Маркоски нов декан на Факултетот за земјоделски науки и храна

  Миле Маркоски нов декан на Факултетот за земјоделски науки и храна

  petel baner

  Миле Маркоски нов декан на факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје.

  На седница на Наставно-научниот совет, професор д-р Миле Маркоски беше избран за новиот декан на Факултетот за земјоделски науки и храна – Скопје.

  Со доверба од советот, тој ќе ја обавува функцијата во мандатниот период од 2024 до 2027 година.

  Тимот на www.zemjodelie.mk, искрено му честита на професор Маркоски за изборот и му посакува успешен и плоден мандат.

  Истовремено, изразуваме надеж за нашата идна соработка со него како декан и со Факултетот за земјоделски науки и храна.

  Воедно би сакале да го поздравиме и досегашниот декан на овој факултет проф. д-р Вјекослав Танасковиќ.

  Со гордост потсетуваме дека Факултетот за земјоделски науки и храна – Скопје е еден од пионерските факултети на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, со 76-годишна историја.

  Кон оваа водечка институција во областа на земјоделските науки и храната, ја изразуваме нашата доверба дека новиот декан ќе продолжи каде што застана стариот и дека ќе го унапредува земјоделието во Република Македонија.

  Факултетот обезбедува квалитетно теоретско и практично образование во одлични услови за студирање и модерно опремени училници и лаборатории, амфитеатри, компјутерски училници, современа библиотека и друга соодветна опрема за непречена реализација на наставно-образовниот процес на студентите.

  На прв циклус студии, студентите може да изберат една од студиските програми по:

  Агроекономика,

  Анимална биотехнологија,

  Еко-земјоделство,

  Заштита на растенијата – фитомедицина,

  Квалитет и безбедност на храна,

  Овоштарство, лозарство и винарство со модулите: Овоштарство со лозарство и Лозарство и винарство,

  Поледелство,

  Преработка на земјоделски производи со модулите Анимални преработки и Растителни преработки, 

  Хортикултура со модулите:  Градинарство и цвеќарство и Хорткултура.

  agrounik

  За квалитетно спроведување на наставно-образовниот процес и научно-истражувачката работа, на факултетот се грижат повеќе од 70 наставници, околу 20 асистенти, лаборанти и демонстратори, како и 20 вработени во административно-техничката служба на факултетот.

  До денес, на Факултетот дипломирале повеќе од 8.100 студенти, 117 специјалисти, повеќе од 520 магистри и над 260 доктори на науки.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Миле Маркоски уште еднаш честито на изборот

  За повеќе корисни стории посетете ја веб страната www.zemjodelie.mk , како и нашите социјални мрежи FacebookViber и Telegram.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img