Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

4.8 C
Skopje
Sunday, March 3, 2024

More
  домаАгро колумнаПочва погодна за одгледување на дуња

  Почва погодна за одгледување на дуња

  Agrobot

  Почва погодна за одгледување на дуња – Еве на какви почви успева дуњата

  Физичките својства на почвата се многу важни за одгледување на растенија од дуња, бидејќи тие тешко се поправаат.
  Од физичките својства, најважни се длабочината и структурата на почвата.

  Со оглед на тоа што дуњата има развиена коренска мрежа која се протега во подлабоки слоеви, природно е почвата да има што подлабок слој во кој се развива мрежата на коренот на дуњата.

  Треба да се има на ум дека корените на дуњата се развиваат различно во длабочина и ширина, во зависност од видот на подлогата.

  Активниот слој на почвата треба да биде доволно длабок, над 100 cm, пропустлив, лабав и со добра градба, а под обработливиот слој да има пропустлив тост (длабочина 30-40 cm) со поволен режим на вода-воздух (50 % вода: 50% воздух).

  Земјиштето со високо ниво на подземна вода, неповолен топлотен и воздушен режим не е погодно за одгледување дуња.

  Пропустливоста на почвата може многу лесно да се тестира со копање дупки до длабочина од 100 см.

  Ако водата остане во овие дупки три до четири дена по престанокот на дождот, почвата е непропустлива и не е погодна за одгледување дуња без претходна поправка.

  Оваа состојба може да се подобри со поткопување и изградба на систем на одводни канали.
  Почвата со плиток активен слој е помалку погодна за одгледување дуња, бидејќи на таква почва коренот се развива помалку, и затоа надземниот дел од дуњата ќе биде помалку развиен, приносот е помал, квалитетот на плодовите е полош. а во исто време се намалува отпорноста на ниски негативни температури, суша, болести и штетници.

  За успешно одгледување на дуњата, минималната длабочина на активниот слој треба да биде 1,0-1,5 m.

  Меѓу физичките својства, важна е и структурата на почвата.

  Структурата зависи од односот на глина и песок. На него влијае количеството на вар (CaCO3) во почвата како и содржината на органска материја (хумус).

  Растресливата структура е најдобра за успешно одгледување на дуња. Оваа структура треба внимателно да се одржува, бидејќи може да се оштети со прекумерно наводнување, наводнување со хлорирана вода или обработување на влажна почва со тешки машини.

  Добрата структура на почвата овозможува лесно пробивање на најактивните коренски садови и позитивно влијае на нејзиниот општ развој. Таквите почви се доволно богати со кислород.

  Од друга страна, слабо растресливи почви се неповолни бидејќи ги задушуваат корените, па дури и самите овошки.

  Често, во анаеробни услови, во коренските клетки се акумулираат токсични материи, кои предизвикуваат смрт на овошното дрво. Се случуваат и низа други процеси, нитратите се претвораат во нитрити, кои имаат токсичен ефект врз корените.

  Влажната и набиена почва не содржи повеќе од 1% кислород во споредба со добро лабава и пропустлива почва. Дуњата во таква почва развива помал корен и поповршен корен.

  petel baner

  Познато е дека во однос на потребите на овошките според одредена структура на почвата, постојат разлики помеѓу одредени видови, сорти и супстрати.

  Најпогодни за дуња се почвите со сооднос на глина и песок од 50:50 до 60:40, односно кои имаат ронлива структура. Ваквите почви се релативно лесни за обработка, а најчесто се и плодни.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Варовничките почви имаат добра структура, но не се погодни за дуња бидејќи на таквите почви се јавува хлороза. Дуњата не поднесува содржина на вар поголема од 5%.

  Берба на дуњи: Кога е вистинското време?

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img