Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Saturday, February 24, 2024

More
  домаАгро советиРано садење пипер

  Рано садење пипер

  Agrobot

  Рано садење пипер : Клучно е да се задоволат овие неколку работи.
  Раното производство на пиперка значи поголема заработка, но и поголеми трошоци. Можеме да кажеме дека таа е дамата меѓу зеленчукот и дека бара најмногу нега.

  Топлината, светлината и водата се клучни фактори.

  Ако решиме рано да садиме, мора да имаме оранжерии со греење и дополнителна опрема што може да го обезбеди тоа.

  Подгответе ги семињата.
  Производството на садници во овој зимски период е предизвик. Температурите се ниски, а осветлувањето слабо. Наше е да обезбедиме простор со оптимални услови.

  Сеидбата се врши во втората половина на јануари и во февруари. На семките од пиперката им требаат околу две недели да никнат и треба да се дезинфицираат. Стапката на ’ртење им е околу 80 отсто, а за да се намалат загубите потребно е да се подготват правилно.
  Постојат различни начини на никнување, а најчест начин е завиткување во влажна крпа или салфетка, која се става на чинија и се завиткува во најлонска кеса.

  Оставете ги на топло место. Неопходно е да се внимава на влажноста, но по неколку дена се појавуваат никулци и овие активирани семиња се сеат.

  Благодарение на ваквата сеидба се користи секој сад и нема празен.

  Обезбедете оптимални услови.
  За рано производство, клучно е да се задоволат четири фактори: топлина, осветлување, вода и хранливи материи за растенијата. Сака топлина и светлина, пиперката е жедна е и гладна.

  Пиперката е култура која сака топлина.

  Оптималната температура на почвата за ‘ртење е помеѓу 20 и 25ºC, а минималната температура е 15ºC.

  Кога температурата ќе падне на 13°C и подолу, семето нема да никне.

  Оптималната температура за раст на пиперката е од 25 до 28ºC во текот на денот и неколку степени пониска ноќе.

  Ако температурата е пониска, тие растат бавно. Исто така, не сакаат нагли и ненадејни флуктуации на температурата.

  Во зима деновите се кратки, а осветлувањето слабо. Во овие услови, младите растенија ќе се издолжуваат и ќе имаат тенденција да лежат. За да се избегне ова, потребни се светилки за садници, кои ќе обезбедат осветлување 12 часа.

  petel baner

  Подлогата за сеидба треба да се дезинфицира за да се спречи појава на болести. Најдобар избор е супстрат богат со органски материи, а потоа не е потребно да се храни, бидејќи има доволно хранливи материи.

  Водоснабдувањето треба да биде добро, а растението бара редовно наводнување. Водата не смее да биде ладна.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Рано садење пипер постапка што бара многу знаење и инвестиции.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img