Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаАгро колумнаПилевина за во градина

  Пилевина за во градина

  petel baner

  Пилевина за во градина – Не фрлајте пилевина, корисно е во градината!
  Пилевината од струготини од дрво може да биде корисна во земјоделството ако е правилно подготвена пред да се стави во градината.

  Струготините од дрво ја подобруваат структурата на почвата, можат да се користат за мулчирање, но и закиселување на почвата.

  Пилевината ја прави почвата полабава, го спречува формирањето на прекривка и растот на плевелот. Апсорбира големо количество течност, а единствената негативна карактеристика е што зема азот од земјата при распаѓање.

  Затоа, потребно е пилевината да се подготви на вистински начин, пред да се извади во градината, за да се добијат позитивни ефекти.

  Во процесот на распаѓање, струготините земаат азот од почвата, особено од четинарите. За да се спречи тоа да се случи, треба да се меша со азотни ѓубрива.

  Од природните извори на азот тоа се копривите, свежо исечената трева и ѓубривото од живина или овци.
  Пилевината најчесто се користи на парцели со боровинки или зеленило, бидејќи тие успеваат на кисели почви.

  Пилевината се додава во слабо кисела и неутрална почва, ако се меша со пепел, вар, мелена креда или брашно од доломит.

  Agrobot

  Кога струготини ќе се измешаат со пепел и дел од азотни ѓубрива, а потоа ќе се остават две до три недели во затворен сад, тоа нема да има негативно влијание врз почвата.

  Вака подготвената пилевина може да се користи за мулчирање на јагоди или лук. Ако се сее напролет, ќе има улога на ѓубриво.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Слој од прекривка од пилевина, дебел околу три сантиметри, ќе го спречи испарувањето на влагата и растот на плевелот во текот на летото.

  Пилевина за во градина

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img