Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро ВестиСадење компири на отворено

  Садење компири на отворено

  petel baner

  Садење компири на отворено – Засадувањето на компирот на отворено почнува од средината на март и трае најдоцна до средината на мај, во зависност од локацијата на која се сади.

  Во низинските подрачја оваа работа започна во средината на март, на подрачја до 500 метри надморска височина, засадувањето се врши кон средината на април, а во областите над 1.000 метри надморска височина, садењето започнува околу 1 мај и трае до средината на тој месец.

  Пред садење во есен, неопходно е да се подготви почвата.

  Подготовката за пред сеидба бара алатки кои ја олабавуваат почвата за 15 до 20 сантиметри. Многу погодни алатки за овие намени се ротациони шлагери и ротациони уништувачи, култиватори кои ја олабавуваат почвата.

  Не е потребно да се подготвува сеидбениот слој како во случај на сеење ситни зрна или пченка, тој слој е многу подлабок и може да биде погруб.

  Вообичаено е да се засадат клубени со големина од 28 до 55 милиметри, ова е калибрација за фракцијата на семето. Може да се подели на 28-35, 35-55, количината на клубени зависи од таа фракција.

  Се движи од тон и пол до три тони, во зависност од сортата и дали е рано, среднорано или доцно. Вообичаено во раното производство се прави погусто садење, се отстрануваат незрелите клубени
  Постапката за садење е можна на помали површини, рачно, со отворање на браздата и на дното се поставуваат клубени. Растојанието меѓу редовите е 70 сантиметри, а препораките се дека треба да биде до 75 сантиметри.

  Постојат таканаречени полуавтоматски жардинери каде работниците поставуваат клубени во одредени отвори и тие се многу погодни кога станува збор за никнати компири, бидејќи никулците се помалку оштетени. Засадувачот ја отвора браздата, ја поставува кртулата и ја обвиткува кртулата со чинии или одреден друг уред како обвивка. Можна е и локална примена на минерални ѓубрива, како и инсектициди, кои се неопходни за заштита. Во еден премин се изведуваат неколку операции, а истото го прават и автоматските жардинери, само за лежење не се потребни работници, туку машината со помош на соодветни уреди ги фаќа клубените, ги поставува на растојание по ред што го поставивме. кое се движи од 30 до 35 сантиметри во зависност од сортите, а растојанието меѓу редовите е од 70 до 75 сантиметри.

  Садење компири на отворено – Садењето зависи од температурата на почвата

  Садењето треба да се случи кога температурата на почвата ќе достигне осум или повеќе степени.

  Кај компирот е специфично тоа што кртулата има резервни очи и што се обновува. Тие компири не треба да се пресадуваат ако ги фати мраз, туку да се чека. Ќе изгуби во брзина на зрелост, но другата ока ќе се активира и повторно ќе никне. Длабочината на садење треба да биде од седум до десет сантиметри, во зависност од сортата, големината на семето и типот на почвата. Кај песочните почви се практикува длабоко засадување до десет сантиметри, а со малку потешки почви се практикува плитко засадување.

  Во моментот на садење жардинерите прават мал брег со триаголен пресек, за да се гледаат редовите.

  Таа банка има голема способност да ја апсорбира и задржува влагата. Кога зборуваме за покривање, се следи состојбата на клубенот и кога никулецот е блиску до површината, па дури и се појавуваат еден или два отсто никнати растенија, тогаш е време за покривање.

  Постојат специјални машини за формирање на банкини, кои го прават во форма на трапез со висина од 25 сантиметри, а тоа го користат сите напредни производители во последните години. Традиционалниот метод, кој се користел и претходно, се однесува на периодот кога компирот никнува, а растенијата пораснале до петнаесет до дваесет сантиметри, потоа се врши покривање.

  Во моментот на садење се применуваат превентивни мерки кои се однесуваат на заштита на компирот од можни болести и инфекции. Употребата на инсектициди спречува појава на жичани црви, кои можат да ги оштетат клубените од новата култура.

  Помеѓу другите болести, компирот е нападнат од сипаница или компир мувла. Првите знаци на болеста може да се очекуваат пред крајот на цветањето или веднаш по цветањето, што зависи од температурата, бројот на врнежливи денови и количината на врнежи.

  Симптомите на оваа болест се забележливи најпрвин на листовите, каде што се забележуваат сиво-кафени дамки, додека на долната страна на листовите се формира белузлава мувлосана обвивка која е составена од мицелии и репродуктивни органи на габата.

  Agrobot

  Подоцна, овие симптоми се проширија на самото стебло на компирот. Супресијата се врши со комбинирање на агротехнички, механички, физички и биолошки мерки кои делуваат превентивно, како и со употреба на фунгициди.

  Употреба на пепел при садење на компир

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Садење на млад компир во Село Балинци. Mite Petrov. Само Рурално

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img