Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

13.8 C
Skopje
Friday, April 19, 2024

More
  домаАгро училницаКако и кога да се пресади лимон?

  Како и кога да се пресади лимон?

  petel baner

  Како и кога да се пресади лимон? – Пресадувањето треба да се избегнува за време на целосна вегетација, особено при цветање или почетокот на растот на младите плодови.
  Со пресадување на лимон, дрвото се преместува од помала во поголема саксија, сад или дел од подлогата се заменува со нов во истиот сад. Ако тоа не го направиме навремено, може да дојде до забавување или прекин на растот на корените на системот и круната.

  Трансплантација постепено
  Почесто се пресадува во првите години од животот. Во зависност од големината на контејнерот и брзината на развој на самиот почеток, тој понекогаш се пресадува еден до два пати во текот на една година.

  Важно е тоа да се прави постепено бидејќи не е добро веднаш да се пресади во голема саксија бидејќи дрвото дава плод кога корените целосно ќе ја искористат целата подлога во саксијата.

  Тоа може да се направи во секое време од годината, но најдобро е кога вегетацијата е во мирување .

  Треба да се избегнува тоа да се прави во текот на целиот вегетациски период, особено во цветни или почетокот на растот на младите плодови. Сè што може негативно да влијае на кореновиот систем и круната во овие фази може да доведе до опаѓање на листот, цветот или плодот.

  Најдобро е тоа да се направи пред почетокот на пролетната вегетација. Во оваа прилика, треба да обрнете внимание на кореновиот систем, за да не го оштетите.

  Колку е помал расадот и садот, толку е полесна оваа операција. Со едната рака го вртите садот со расад на другата рака, а потоа нежно го извлекувате. Цврсто држете ја подлогата со корените за да не се распадне. Умерено влажната почва го олеснува одделувањето на почвата од ѕидовите на контејнерот.

  Основното правило е лимоните да се пресадуваат постепено до одредена големина на саксија. Често, нејзината големина е ограничувачки фактор во развојот на круната и целото дрво. Затоа, кога ќе се достигне одредена ширина на круната, тоа се прави на секои три до четири години во истиот сад.
  Се смета дека големината, односно волуменот на круната треба да биде четири пати поголема од волуменот на саксијата, односно почвата во неа. Најдобро е да ја зголемите големината на саксијата во првите години од животот на лимонот за една четвртина од претходната големина.

  Како и кога да се пресади лимон?

  Новиот сад треба да биде поголем од стариот по ширина и висина. Во моментот кога веќе не се зголемува, тогаш пресадувањето служи само за промена на подлогата.

  Кастрење на коренот и круната
  Големо и постаро дрво може да се пресади со помош на макара, а кога ќе се извлече од контејнерот, нежно се истресува почвата и се кројат силните корења кои се штрчат на страна, од кои никнуваат вертикални ластари кои не носи култура.

  Поради намалувањето на корените на системот, делот од круната мора да се намали со кастрење на бројот на изданоци, но не и на волуменот на круната.

  На дното на тенџерето се става малку подлога и се полева, дрвото се враќа и се додава нов од сите страни. Добро полевајте и додајте повеќе земја по потреба, но не до самиот врв бидејќи нема да имате простор за наводнување.

  Agrobot

  Висината на коренскиот врат останува на истото ниво како што беше порано. Бидете сигурни да обрнете внимание на дренажата, таа мора да биде обезбедена.

  Ставете го лимонот на потопло, но помалку светло место каде што треба да остане до две недели, во зависност од оштетувањето на корените или круната.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Не е добро да се изложува на директна сончева светлина. Првите денови попрскајте го со вода неколку пати.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img