Џем од шипка – традиционален рецепт
Најтешкиот дел кога станува збор за подготовка е да ја одвоите ширупката од мешунките, ќе ви требаат неколку цедалки, од најголемите до најмалите. Ќе ви требаат само две состојки:
6 килограми шипка,
3 килограми шеќер.
Подготовка: Најпрво потребно е шипинката да се исчисти од црните ливчиња што е можно подобро. Никогаш не гответе џем со нив, бидејќи џемот ќе има потемна боја и ќе има погорчлив вкус. Значи, добро измијте ја и исчистете ја шипинката.
Потребно е шипинка најпрво да се готви некое време, околу 40 минути, да омекне и да се одвојат лушпите од месото на плодот.
Следниот чекор е да ја сомелете шипката во мелница за месо, потоа ќе добиете густа смеса и ќе видите многу семки од кои треба да ја исчистите смесата за џем од шипка.
Додадете малку топла вода во шипките, а потоа процедете ја во цедалка за прв пат. Сигурно е дека малку кора ќе помине низ цедалката, па оваа постапка треба да ја повторите уште неколку пати со се пофина цедалка.
Не додавајте многу вода, смесата сепак треба да биде густа.
Најдобро е да додадете топла вода бидејќи лушпите полесно се одвојуваат од месото. Кога ќе забележите дека нема грутчиња, просејте низ најмалото сито за брашно. Тогаш само треба да помине густиот сок, за да не остане речиси ништо во цедалката.
Овој процес веројатно ќе ви одземе неколку часа, а ако сте премногу уморни, густиот сок можете да го оставите во фрижидер и да продолжите со подготовката следниот ден.
Следниот чекор при подготовка на слатко од шипинка е сокот да се прелие во поголемо тенџере и да се стави да се вари. Кога ќе зоврие додадете 3 килограми шеќер.
Потребно е постојано да мешате за шеќерот добро да се распореди и да не се залепи на дното.
Ќе знаете дека џемот е готов кога ќе се појави бела пена.
Извадете ги од џемот, бидејќи ако останат во него, џемот многу побрзо ќе се расипе поради присуството на воздух во теглата.
Во претходно стерилизирани тегли со лапа сипете го џемот од шипинка. Теглите ги стерилизирате така што прво ќе ги измиете, а потоа ќе ги ставите влажни да се печат до 90 минути на температура од 90 степени. Не додавајте топол џем во ладни тегли, бидејќи може да пукнат поради разликата во температурата.
Завиткајте ги теглите во ќебе и свртете ги наопаку за да создадете вакуум ефект. Оставете ги да се изладат преку ноќ. Следниот ден чувајте ги теглите во оставата, чајната кујна или некаде темно и суво.
Вака подготвен џем од шипинки може да трае повеќе од една година, а секогаш кога ќе ја отворите теглата, чувајте ја во фрижидер.
Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на Вибер, Телеграм, Фејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK