Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-0.2 C
Skopje
Sunday, November 24, 2024

More
    домаАгро советиЧварки крцкави и вкусни - Еве неколку тајни како се прават

    Чварки крцкави и вкусни – Еве неколку тајни како се прават

    petel baner

    Чварки крцкави и вкусни – Еве неколку тајни како се прават

    Процесот на подготовка на чварки не е комплициран, но е долг и бара правење на ладно време.
    Чварките се специјалитет на локалната кујна, по многу нешта специфични и стануваат се поскапи, а побарувачката за нив се зголемува. Се прави од сланина или свинска маст, а се верува дека за 1 кг квалитетни чварки потребни се околу 6 кг свежа сланина.

    Otkup na kompiri

    Најдобри се кога се прават од грбна сланина.

    Чварки крцкави и вкусни – Еве неколку тајни како се прават

    Подготовка на чварки:

    Подготовката изгледа лесно, но треба да ги знаете „малите тајни на големите готвачи“. Следниот рецепт може да се користи за почетници: 6 кг свежа сланина, 100 мл вода или стара маст (подмачкајте го лонецот), 50 мл млеко и сол по вкус.

    Белата свинска сланина се користи за подготовка на чварки, по можност од задната страна, бидејќи тука има најмногу и најмалку количество месо.

    Сланината се сече на коцки за што ви треба добар и остар нож и пробајте коцките да ги направите еднолични по големина за да се стопи маснотијата подеднакво и истовремено да бидат готови.

    Добро наострените ножеви за полесно сечење и одвојување од кожата.
    Исечените коцки не треба да бидат многу големи, бидејќи маснотијата нема да се стопи добро, а исто така не треба да бидат мали, бидејќи може брзо да изгорат при топење, а маснотиите ќе добијат изгорени остатоци и потемна боја.

    Помалите чварки имаат пониска цена. Исецканата свежа сланина се става во големо тенџере, котел, лонец, на средно-висок оган.

    Се додава малку вода додека постојано меша со дрвена лажица, мешалка.

    Во првиот половина час мора постојано да се мешаат со цврсто стругање на дното за ништо да не изгори, бидејќи и тоа би го сменило вкусот на чварките и маста. Чварките ќе крчкаат и ќе запливаат во салото, кога ќе добијат златна боја додадете млеко по желба.

    Млекото им дава крцкавост и изедначена боја на чварките и карамелизиран изглед, по што треба да се намали топлината со постојано мешање.

    Ако се додаде премногу млеко, тие добиваат потемна боја и може да станат многу цврсти.

    Кога маснотијата ќе стане бистра, се вади и се цеди со специјална цедалка или некој друг предмет.

    Внимателно да не изгорите или изгорите при вадењето. Зависно од вкусот, некој ги цеди посилно, некој помалку, ги цеди, се ставаат на хартиена подлога да се исцеди вишокот маснотии и да се изладат.

    Како да ги чувате?
    Природниот процес на ладење трае 48 часа. Се чуваат во затворен сад (метален, керамички или стаклен) во ладна просторија, оние што веднаш ќе се потрошат се посолуваат по желба, а некој додава црвен пипер или вегета.

    Ако веднаш не се посолат, ќе останат крцкави, бидејќи солењето може да предизвика и омекнувања на чварките.

    Може да се чуваат во вакум кеси или контејнери со херметички капаци на ладно место, а може да се чуваат долго време во фрижидер или дури и замрзнати.

    Тие можат да се чуваат на овој начин до една година. Од нив во последно време се прави и паштета.

    Постојат чварки на коцки и тутун чварки на конци но тоа е посебна метода на правње.

    Цени на чварките.
    Цената на овој деликатес расте секоја година. Сега обично оди до 900 ден/кг а топената свинска маст и до 120 денари за килограм.
    Некогаш тоа беше храна на сиромашните и се сметаше за отпад, но денес има толкава важност што се организираат натпревари во подготовката на чварки.

    agrounik

    Порано кога некој правеше чварки ги собираше сите комшии во својот двор на мезе а сега чварките се прават во тајност и се чуваат само за себе 🙂

    Еве да наведеме дека во поново време модерно е да си веган и да не јадеш месо.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Но чварките се многу вкусни па затоа веганите си измислија и своја верзија на посни чварки

    Посни соја чварки

    Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img