Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Thursday, April 25, 2024

More
    домаАгро советиДрво за огрев - кое е најпогодно?

    Дрво за огрев – кое е најпогодно?

    petel baner

    При избор на дрво за огрев, не се препорачува да користите секое дрво што ќе го најдете во шумата. Без разлика дали сакате да запалите скара, или само да го запалите шпоретот. Треба да знаете дека различни видови дрвја имаат различни калориски вредности и дека не секое дрво е погодно за огревно дрво. Дознајте подолу на што треба да обрнете внимание при изборот на вистинското дрво.

    дрво за огрев
    Дрво за огрев

    Сурово дрво

    По сечењето на дрвото, потребен е одреден период од 6 до 9 месеци за да се исуши дрвото. Суровото дрво е полно со вода, тешко гори, има мала ефикасност и чади премногу.

    Големина на дрвото

    Кога купувате дрво, треба да имате предвид каков шпорет ќе користите и кои се вашите потреби. Нема потреба да земате огромни форми ако не ви се потребни. Големото огревно дрво, треба да се исече на помали парчиња за да се исуши што е можно подобро. Како што веќе многу луѓе знаат, сецкањето дрва воопшто не е лесна работа, па ако не сте толку навикнати на оваа работа, најдобро е да го оставите на некој друг.

    Agrobot

    Видови дрво за огрев

    Бор, ела или чемпрес припаѓаат на помеките видови дрво, кои брзо горат и создаваат многу чад. Ако се користат подолг временски период, се појавуваат саѓи. Одлични се за камперски пожари, но не се соодветни кога треба да загревате просторија подолг временски период, бидејќи тие не произведуваат многу топлина. Поради смолата што се наоѓа на кората и во самото дрво, ова дрво има карактеристичен и пријатен мирис, а токму поради смолата, четинарите се одлични за потпалување.

    дрво за огрев
    Дрво за огрев

    Отровни видови

    Сите оние видови дрва што се отровни не треба да се користат за загревање или печење месо. Чадот што го произведуваат може да им наштети на луѓето изложени на овој чад.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Бука, даб или слива често се користат за скара или сушење на месо. Овие типови ја чуваат топлината подолго време, а при печење или сушење на месото даваат пријатен вкус.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро Вести, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber .

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img