Нирвана е повторно дестилирана ракија направена од круша Вилијам. Сто проценти суровина е домашна круша од сортата Вилијамс, без додавање на засилувачи на арома и вкус. Старееше најмалку две години во садови од не’рѓосувачки челик, кристално чиста боја, јачина на алкохол 40,0% вол.
Ракијата Нирвана од дестилеријата Зариќ освои голем златен медал на натпреварот „Избор на духови Конкурс Мондијал де Бруксел“ и е меѓу 10-те најдобри ракии Признанието беше доделено во конкуренција на 1.400 духови од 84 земји во светот, кои се бореа за сребрен, златен и голем златен медал во Брисел од 30 октомври до 1 ноември.
Нирвана е повторно дестилирана ракија од крушата Вилијамс, од сортата Вилијамс, без додавање на засилувачи на арома и вкус. Старееше најмалку две години во садови од не’рѓосувачки челик, кристално чиста боја, јачина на алкохол 40,0% вол.
Како да се пече квалитетна овошна домашна ракија
Како што е истакнато на веб-страницата на дестилеријата Зариќ, оваа ракија не е агресивна, но е нежна и суптилна со мирис и вкус, ги задоволува сите ваши сетила и „е вистинскиот израз за чувството кога ќе го консумирате“.
На темелите на дестилеријата “Повлен”
Дестилеријата Зариќ е основана по традиција и во областа на некогашната позната дестилерија за ракии „Повлен“ во областа Косјериќ, чија долгогодишна слава згаснуваше во последните две децении до доаѓањето на семејството Зариќ.
„Одлучни, пред сè, најдобро да се искористи потенцијалот на овој овошен регион и традицијата на правење најквалитетна ракија, работевме напорно за модернизација и реновирање на постојните постројки за преработка и дестилација на овошје, а со тоа и за зголемување на потребата за одгледување овошје на овие простори. , како и капацитети за производство “ , посочуваат од оваа дестилерија, истакнувајќи дека годишно ќе се произведуваат околу еден милион литри ракија од разни плодови од нашиот регион.