Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

3.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаситеГлодари на терен?

  Глодари на терен?

  petel baner

  Вистинско време е да поставите столбови за грабливки птици. Интересно е да се напомене дека еден пар Китрел (Falco tinnunculus), чиј 80-90 проценти од менито се состои од глувци и глувци, контролира 2-3 хектари.  

  Индикатор за глобалните климатски промени во последниве години се наезда на глувци на полињата, кои, поради недостаток на средства за нивно контролирање (единствениот дозволен глодарицид е повлечен од пазарот до март следната година) или промените во технологијата на производство (зелено ѓубриво, намалено обработување итн.) , стануваат нерешлив проблем за земјоделците.

  Експертите на Дирекцијата за професионална поддршка на развојот на земјоделството и риболов на ресорното министерство предупредуваат дека употребата на средства кои немаат дозвола за употреба во нашата земја не е прифатливо решение и посочуваат на други мерки за борба против овие, некои ќе речат симпатични, но сепак сериозни штетници. преполови приноси.

  Столбови за птици грабливки

  Се препорачуваат примарно биолошки мерки за контрола , со поттикнување на дејството на природните непријатели во форма на поставување столбови за столбови за грабливки на рабовите на полињата. Овој метод на контрола исто така ќе ја исполни обврската да се зачува биолошката рамнотежа во областа и да се почитува Директивата за птици (Натура 2000).

  Обработката на стрништата веднаш по бербата го намалува потенцијалот на храна и се јавува миграција на глодари (фото: Р. Прусина)

  Пердувестите сојузници во борбата против глувците ќе ги следат полињата дење и ноќе на овие „проверки“ затоа што, имено, правиме разлика помеѓу дневни грабливки птици (клукајдрвец и црвен костур, црвен јастреб, китрел или кликер, сокол …) и ноќна (шумски був, сив јастреб) , мала ужара …). Интересно е да се напомене дека еден пар Китрел (Falco tinnunculus), чиј 80-90 проценти од менито се состои од глувци и глувци, контролира 2-3 хектари.  

  Патем, точно време е да се постават овие столбови, кои, велат советниците, може да се постават во периодот од септември до април. Тоа е дистрибуиран 2-5 столбови на 10 ха или 1 пол по хектар, на 50 метри од работ на заговор и најмалку 200 метри од патот. Столбот, во природата дрвен стап, треба да биде висок 2 – 2,5 метри, на чиј врв е поставена помала форма (стап со заоблени рабови, а можеби и две фиксирани „во крст“) долга 0,5 m.

  Инвазијата на глувци е растечки проблем за земјоделците, тие ја ограбуваат пченицата пред бербата

  Покрај овие фиксни помагала, можно е да се направат подвижни столбови за птици грабливки во форма на статив, кои можат лесно да се преклопат и да се преместат на друга позиција (или да се чуваат до следната зима). Овој подвижен столб е изработен од форми со дебелина од 3-4 см, со висина на столбот 2,2 метри, а на висина од 2 метри стативот е поврзан со метални завртки.

  Гнезда и засолништа за птици

  Покрај поставувањето столбови, добро е да се подигнат зелени жива ограда и да се засадат самостојни дрвја, што исто така ќе послужат како природни „проверки“ за птиците грабливки, но исто така и за нивните места за гнездење, а со тоа ќе се зголеми бројот на птици и ќе се постигне природна рамнотежа во однос на популацијата на глодари.  

  Веќе споменати гнезда , тие исто така можат да бидат “направени”, тие се само малку потешки за поставување. Имено, за оваа намена ќе се користат плетени корпи, имено оние со дијаметар од 40 см (во кои може да живеат мали клукајдрвци, соколи и китрус) и дијаметар од 70 см (во кои ќе се сместат глушец или оса, црвено-црн јастреб и врабец-јастреб). Кошевите-гнезда се поставени на висина од пет (оние помали) или седум (оние поголеми) метри, во крошна на дрвјата на рабовите на шумата, самостојни овошни дрвја или паркинзи.

  Експертите од советничката служба, исто така, споменуваат формирање засолниште за сивиот сокол (Falco peregrinus), многу добар флаер кој развива брзина до 200 км на час, како една од можностите . Засолништата (во форма на пластични или дрвени куќи) се поставуваат на висина од 25 до 30 м, во правец север или исток и на наклон од 2-3 степени. Бидејќи сивиот сокол е најевтиниот природен непријател на гулабите, во населените места, покрај глувците, тој ќе служи и за оваа намена, така што добра локација за неговите засолништа е облакодер, кула, силос, индустриски згради или мостови долж автопатот. Инсталирањето на такви куќи-засолништа за ветерницата (исто така од семејството соколи) е на 6-8 м.

  Мрежите на трајни култури не се погодни за птици грабливки (фото: Р. Прусина)

  На помали области, како на пример во градините, соодветно решение е за глодари и садење растенија што се мирис (заштитена fritillary Fritillaria  и spurge Euphorbia ) што одбиваат. Сепак, треба да се има на ум дека овие растенија се генерално опасни за домашните миленици и животните, а нивното засадување се препорачува само во оградени области.

  Agrobot

  Одбивање на глодари – растенија

  Овој „мирисен“ метод на контрола треба да вклучува свежи лисја од орев и бозел , како и годишни пука од бозел кои се ставаат директно на отворите на глодарите за да ги одбијат со својот мирис. Отворите исто така може да се напојат со супа од зеленчук од пука и лисја од постари лисја. Супата може да се ‘свари’ со натопување 2 кг свежи лисја и сецкани едногодишни бозелки во 10 л вода. Оставете го препаратот да отстои неколку дена (да „зоврие“), исцедете го и користете го неразреден за напојување на активните отвори на глодарите. Бидете внимателни при ракување и користете заштитни нараквици, предупредуваат експертите.

  Во литературата, биолошки препарат заснован на бактеријата Salmonella enteritidis subsp. Issatschenkoi кој не е патоген за луѓето и е селективен за глодарите. Глодарите ќе го внесат во телото со храна и ќе добијат симптоми слични на абдоминална инфекција. Нивната активност се зголемува 3-5 дена по земањето на препаратот, но после тоа тие стануваат слаби, не јадат, очите им се насолзуваат

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Хранење мамки 

  Да потсетиме, ако се забележат дупки на полето, тоа сè уште не значи дека глодарите се присутни во нив, дека тие се „активни“. Затоа, утврдувањето на присуството започнува со затворање на сите дупки, така што по неколку дена (кога глодарите повторно ќе ги отворат) можат лесно да ги забележат (бројат) активните, а потоа да одлучат за понатамошна контрола.

  И еве уште еден рецепт за крај. Поставување мамки за хранење што се поставуваат директно во активните отвори отколку во фидерите. Мамката за хранење на глодари содржи квасец, жито од пченица, арома и вода. Рецептот вели дека зрната пченица и квасецот треба да се мешаат со додавање на вкус на јагода и вода, така што добиената мешавина може да се направи топчиња што се ставаат во колибри.

  Во помалите насади и градини, ќе има добри и биотехнички мерки за контрола кои вклучуваат разни стапици и замки.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img