Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаОд соседитеЗемјоделство - една од најдобрите рехабилитации за поранешните осудени лица

  Земјоделство – една од најдобрите рехабилитации за поранешните осудени лица

  petel baner

  Фабриката е жива и чувството дека некое лице може да постигне нешто со свои раце, има неверојатен ефект врз психата и создава чувство на вредност и важност. На поранешните осуденици треба да им се даде можност да имаат смисла за тоа што прават и да го направат тоа успешно, вели психијатарот Небојша Барачков.

  борбата против разни психолошки проблеми, но исто така помага и во ресоцијализацијата на оние кои се затворени со години. На тој пат, за жал, поранешните осуденици се едни од најстигматизираните. 

  Предрасудите, стереотипите, дискриминацијата, неприфаќањето и одбивањето честопати играат голема улога во нивното враќање во недели и живот „зад решетки“. Сепак, сè уште има добри примери, а еден од нив неодамна го привлече вниманието на многу медиуми во нашата земја. Никола Драганиќ, одгледувач на јапонски потполошки и сомборски каперси од Гуша, му даде „втора шанса“ на човек кој мина 11 и пол години во затвор –  Маринко Земуновиќ .

  „Многумина кои се ослободени од затвор сигурно би сакале да работат во природа“.

  Земуновиќ на својата фарма веќе две недели работи на правење инкубатори за јајца од плаша и едни за други, како што рекоа за нашиот портал, засега имаат само пофални зборови.

  Маринко Земуновиќ: „ Овој бизнис и земјоделството не ми се туѓи“

  “Јас правам кутии, пакет инкубатори. Има многу работи таму, не е толку едноставно, треба да ги изгребате летвите, сè мора да биде прецизно, но сè е можно. Оваа работа и земјоделството не ми се туѓи. Имам мала фарма дома и други животни. Многумина кои излегоа од затвор, тврдам, ако имаа помош и поддршка, сигурно би сакале да работат во природа. Никола е прекрасна за мене, се надевам дека ќе успеам во ова, а особено ми значи дека заработувам и дека сум платен за работата што ја завршив “ , изјавува Маринко Земуновиќ.

  Проширување на соработката и деловното работење

  Иако соработуваат многу кратко време, Драганиќ вели дека е многу задоволен од својот нов вработен, и дека одлуката била вистинската .

  “Му дадов шанса и не се покајав. Имаше неколку опции, можеше да избере колку ќе работи и ќе заработи. Во неговите очи ја гледам желбата да му биде корисно на ова општество” , рече Драганиќ, додавајќи дека Земуновиќ и тој веќе прават планови за поширока соработка. .

  Тој дојде кај новиот работник преку Здружението за пост-казнено прифаќање на осуденици „Нови Пожетак“,  кое постои во Белград нешто помалку од половина година. Отпрвин, признава, бил скептичен.

  „Чекав да видам како ќе работат, со какви профили на луѓе, но се уверив дека прават добра работа. Убеден сум дека со давање на овие шанси, со давање работни места на оние кои минале дел од животот во затвор, стапката на криминал може да се намали. Increaseе го зголемам бизнисот, ќе земам уште еден од нивните корисници “.

  Земјоделство – една од најдобрите работни места за поранешните затвореници

  Претседателот на споменатото здружение, Иван Митиќ, е многу благодарен на Драганиќ за неговата желба да и ја отвори вратата на оваа маргинализирана група и се надева дека и други бизнисмени ќе се решат на истиот чекор. Тој смета дека земјоделството е една од најдобрите работни места за поранешните затвореници.

  Земуновиќ работи на производство на инкубатор за јајца од плаша на фармата во Драганиќ

  “Добро е затоа што е полесна работа отколку, на пример, градежништво. Работодавците во земјоделството најчесто обезбедуваат сместување и храна, кои успеваме да ги обезбедиме за нивно целосно постоење. Досега, никој од нашите корисници не одбил никакво работно место во оваа област, а тие се претежно „Околу 80 проценти од нив се наоѓаат во земјоделството и не им е ништо непознато, бидејќи тие се претежно луѓе кои доаѓаат од рурални и помали области“, рече Митиќ.

  Земјоделството како надворешна и тимска работа

  Во „Нови Пожетак“ има цел тим психолози, социолози, стручни соработници кои работат со членови, поранешни осудени лица и се обидуваат да ги водат на вистинскиот пат. Преку разговор, тестови, триаџ, тие заедно донесуваат одлука. Според зборовите на социјалниот работник и соработник на ова здружение Светлана Мунро , земјоделството честопати е конечно решение, бидејќи не бара доказ дека работникот не бил претходно осуден.

  Agrobot

  “Тој дел од економијата нема услов некој да нема криминално досие. Ние сигурно се залагаме дека ова не треба да биде услов на друго место, туку дека работодавците можат само да побараат да не се води никаква кривична постапка против вработениот во моментот. Исто така, земјоделството е исклучително добро бидејќи “Тоа е тимски напор, тоа е на отворено, тие имаат многу wallsидови и решетки. Совршен начин да се вклучат во тимот. Свеж воздух и работа со животни може многу да им помогне во процесот на социјализација”, рече Мунро, додавајќи дека неколку проекти кои вклучуваат соработка со земјоделски стопанства и компании кои ќе дадат шанса на оваа категорија тешко вработлива.

  Затворениците растат корнишони

  Психијатарот Небојша Барачков исто така потврдува дека одгледувањето разни култури на зеленчук и зеленчук или грижата за фарма на животни е одлична психотерапија .

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  “Ги окупира и генерално работата со земјата може да им помогне на сите. Фабриката е жива и чувството дека човекот може да постигне нешто со свои раце, да го одгледува тоа растение, да гледа како расте и да придонесе крајот овошје да биде добро и квалитетно, има неверојатен ефект врз психа и создава чувство на вредност и важност. Треба да им се даде можност да имаат смисла за тоа што прават и да го направат тоа успешно. Ова е многу корисно, особено за оние кои со години живеат во еден сосема поинаков свет и сега се обидуваат повторно да бидат прифатени. , објаснува Барачков.

  Земјата – најдобра рехабилитација

  Работата на терен и свеж воздух е дополнително важна, додава нашиот соговорник.

  “Тие се опоравуваат побрзо затоа што повеќе не се затворени. Сиви wallsидови, ќелии, решетки, тоа е целосно неприродно опкружување кое има само криминална природа. Поле, отворен простор, можност да ја почувствуваат земјата на нивните раце, наводнување, садење, грижа за тоа производство, еден е една од најдобрите рехабилитации “ , заклучува Барашков.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img