Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.7 C
Skopje
Tuesday, June 25, 2024

More
  домаАгро советиИндустриски коноп

  Индустриски коноп

  petel baner

  Индустрискиот коноп обезбедува профит од 7-10 илјади евра по ха, но властите уназад 25 год забрануваат негово одгледување.

  Земјоделски култури што ќе обезбедат профит над очекувањата на земјоделците во земјава, но чие одгледување за индустриски цели е забрането, во моментот, во Република Македонија е конопот.

  Според специјалисти и здруженија, поради промените во законодавството што не се направени досега, одобрувањето за одгледување индустриски коноп се одложува долго време, а производителите ја пропуштаат можноста да добијат зголемена профитабилност.

  „Конопот го одгледувале уште од античко време, користејќи го за храна, покрив, облека и храна за животни.

  Земјите на ЕУ како Франција, Шпанија, Италија, Бугарија,Србија, Романија,Украина, Грција чак и Руската Федерација го легализираа одгледувањето на индустриски коноп, но во Македонија тоа е забрането (освен медиинскиот канабис под строоконтролирани услови).

  Ова доведува до стагнација на секторот земјоделие, а и така сиромашните земјоделци пропуштаат повеќе можности “.Добивка од 7-10 илјади евра по хектарКонопот би обезбедил профит од околу 7-10 илјади евра по хектар, во зависност од намената на употребата.

  Во исто време, тоа е култура со зголемена отпорност на суша, што ќе обезбеди развој на повеќе сектори.

  „Оваа култура може да покрие околу 10% од приходот на државата.

  Како резултат на фактот дека оваа култура може да се користи на повеќе полиња, со нејзино производство обезбедуваме развој на сродни индустрии, ревитализација на сточарскиот сектор, сектор за производство на текстил, развој на преработувачката индустрија и во комбинација со лековити и ароматични растенија, развој секторот за производство на лекови.

  Вкупно, тоа ќе обезбеди профит од околу 7-10 илјади евра по хектар “,

  Информации добиени од мои контакти со земјоделци од соседството.Еден хектар коноп – може да замени 4 хектари шума

  „Еден хектар коноп е еквивалентен на четири хектари шума при производство на хартија.

  Вегетацискиот период на коноп е околу 100 дена, што не се споредува со времето потребно за садење и добивање целулоза од дрвјата на една шума.

  Почнувајќи од 2020 година, се очекува повеќето текстилни компании во светот да преминат на производство на влакна од коноп.

  Покрај тоа, можеме да добиеме 3000 литри етанол на хектар, а во медицината индустрискиот коноп е ефикасен во лекувањето на многу болести.

  100 грама масло од коноп чини 25 евра, а од еден ха може да се добијат 400-600 килограми масло “, коментираат стручнаци од оваа бранша.Содржина на супстанции со психоактивни ефекти од само 0,2%„Содржината на супстанцијата со психоактивни ефекти тетрахидроканабинол (ТХЦ) во културата на канабис индика (наркотичен коноп) е 20%, а кај канабис сатива (индустриски коноп) е САМО 0,2%.

  agrounik

  Покрај тоа, разликата помеѓу канабис индика и канабис сатива , во однос на формата, содржината, бојата и големината на растението, како и на дестинацијата е јасно различна и секој, дури и без посебна обука, може да ја согледа “,.

  Поради морфолошката разлика, специјалистите не сметаат дека може да се промовира одгледување на забранет коноп ( Канабис Индика ), наместо индустрискиот, доколку властите го променат законодавството.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Одобрение за култивирање е застојано од властите минативе 25 години додека сите земји во ЕУ и наши соседи,слоодно гопроизведуваат на отворени полиња.

  Врз основа на тековните законски одредби, одгледувањето коноп за производство на семе и / или влакна е забрането.

  Би требало да има ревизија на законодавството и работење на потребните измени со цел да се создадат неопходните услови за одгледување коноп на територијата на земјата.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img