Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Thursday, May 16, 2024

More
  домаАгро советиКаква патосница? Со мрежа или даска за пчелните семејства во текот на...

  Каква патосница? Со мрежа или даска за пчелните семејства во текот на зимата?

  petel baner

  Решеткастите мрежи, што се користат за дното на пчелните сандаци, овозможуваат многу добра вентилација на пчеларската кошница во текот на зимата. Вентилацијата го подобрува ослободувањето на јаглерод диоксидот генериран од пчелното клубе и ова доведува до многу подобро зачувување на пчелите во текот на зимските месеци. На тој начин пчелите се подготвени да ја дочекаат пролетта во многу подобра форма што доведува до поголемо производство. Да се ​​има многу пчели на пролет со зачувана енергија е одлична предиспозиција за високи приноси за сезоната.

  Користењето на мрежастот дно за пчелните семејства во текот на зимата помага да се избегне мувла на саќето. Мрежното дно на пчелните сандаци може да постигне побрз начин за запирање на размножувањето на потомството во пресрет на зимата и помага да се забави пронесувањето на првото потомство во рана пролет. Репродукцијата во услови на многу низок квалитет и оскуден полен што влегува во гнездото на пчелите доведува до размножување пчели со низок квалитет со намален животен век. Со мрежасто дно избегнувате една неоправдана амортизација на пчелите. Поради мрежното дно на кошницата, пчелите повеќе не треба да одгледуваат потомство во неповолни временски периоди.  

  Вистина е дека во студената зима пчелите трошат повеќе од зимските залихи, но со мрежното дно ќе обезбедите сува зимска топка, пчелите поминуваат зима помирно. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img