Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

36.8 C
Skopje
Thursday, June 20, 2024

More
  домаАгро советиКако да се спречи птичјиот грип и неговото ширење кај живината?

  Како да се спречи птичјиот грип и неговото ширење кај живината?

  petel baner

  Вирусот на птичји грип се шири и со контаминирана храна за животни, вода, опрема и облека. Затоа, биосигурноста е првото и најважното средство за превенција на фармите, забележуваат експертите од Алтех

  Птичјиот грип не стивнува низ целиот свет, а неодамна се појави и во Хрватска. Најдовме вирусот кој припаѓа на H5N8 подтип , кој не е резултат да предизвика инфекција кај луѓето. Потврдено е во Полска, Унгарија, Бугарија, Чешка, Украина и Германија, додека видот H7N3 е пронајден во САД. Видовите H5N6 и H5N1 се откриени во Виетнам и Филипините.

  Обрни внимание на знаците на присуство на вирус

  Овие земји годинава еутанализираа илјадници птици со цел да спречат ширење на грип, а со цел да се спречи тоа да се случи, компанијата „ Алтех хрватска“  предупредува дека треба да се обрне внимание на симптомите на инфекција, спречување на ширење и лекување на овој вирус. здравствени организации. 

  Симптомите кои укажуваат на присуство на птичји грип кај живината се како што следува:

  • Ненадејна смрт без никакви знаци
  • Виолетова промена на бојата на брадата, гребенот и нозете
  • Отечена глава, очни капаци, гребен, брада и зглобови
  • Јајца со мека или неправилна школка
  • Намалено производство на јајца
  • Недостаток на енергија, апетит и координација
  • Дијареа
  • Исцедок од носот
  • Кашлање или кивање
  • Нерамна перја

  Внимавајте на храна и вода за животните, но и отпад во близина

  ” Покрај директниот контакт со заразени животни, вирусот на птичји грип се шири и преку загадена храна, вода, опрема и облека. Затоа, биосигурноста е првото и најважното средство за превенција на фармите “, велат експертите од Алтех.

  За да се спречи влегувањето на вирусот во стадото, на производителите им се препорачува да го намалат присуството на сè што привлекува животински свет . Затоа, стоечката вода треба да се отстрани, нејзината акумулација треба да се избегнува, како и опремата за одење или носење во нивна близина.

  „ Покрај тоа, важно е да се намалат изворите на храна, да не се хранат диви животни, да се ставаат колибри на чисти послужавници, како и навремено да се чистат местата каде што се чува, често да се коси и да се вадат паднатите плодови доколку ги има “, додаде Алтех. тој исто така мора да обрне внимание на отпадот во близина на живинарската куќа, да го покрие и да не го натрупува.

  Понатаму, треба да се спречи пристапот до дивиот свет. „ Ова се прави со поставување мрежи, бариери и слични мерки за одвраќање на птиците, како што се гел за одбивање или шила “, советуваат тие.

  Живината е најдобро да се чува во затворен простор и да се дезинфицира

  Обидете се да ја чувате живината далеку од местата што ги посетуваат диви птици. Затоа, чувајте ги домашните миленици во затворени простории во периоди со висок ризик. Ако не можат да бидат во затворен простор, проверете дали дивите птици немаат пристап до извори на храна и вода.

  „ Важно е да се покријат каналите за отпадоци и на тој начин да се заштити живината во помали стада, што може да дојде во контакт со диви птици “, рекоа тие, истакнувајќи ја важноста од  контролата на пристапот до луѓето и опремата за живина. луѓе, возила или опрема во и надвор од живинарските области.

  ” Промена на вашата облека пред и по контакт со животните, и го побараат истото од посетители ” стојат надвор. Исто така, ние не треба да занемарување чистота фарми, станови, опрема, возила и обувки. ” Редовно ги дезинфицираат и комерцијални лозарите ова треба да работат да се стави крај од секој производствен циклус “ , објаснуваат од оваа компанија и додаваат дека е важно да ги миете рацете пред и по контакт со животни.

  Она што сè уште треба да се реши е да се избегне воведување животни со непозната здравствена состојба во стадото. „ Значи, земете ги оние за кои е потврдено дека се здрави. Исто така, тие треба да бидат сместени во двонеделен карантин и во посебни простории“ , препорачуваат тие.

  Ако забележите какви било проблеми или смрт на животни, консултирајте се со ветеринар. Ако болеста е потврдена, потребно е брзо да се реагира и на тој начин да се помогне во заштитата на другите стада во областа. Исто така, кашеста маса и живина треба соодветно да се отстранат.

  Важно е постојано да се следат и да се почитуваат локалните регулативи во врска со протоколите за следење и тестирање на животни како минимално упатство.

  Превентивните мерки се важни и третманот со антибиотици е нужно зло

  „ Антивирусниот третман не е одобрен или препорачан. Најдобро е да се воспостави систем за набудување и превентивни мерки за биосигурност “, тврдат од Алтех и додаваат дека за да се контролира и искорени болеста, потребно е да се елиминираат сите болни животни.

  agrounik

  За елиминација, Светската организација за здравје на животните (ОИЕ) го препорачува следново:

  • Хумано убивање на сите заразени и изложени животни
  • Соодветно отстранување на трупови и сите производи од животинско потекло
  • Надзор и следење на потенцијално заразена или изложена живина
  • Строг карантин и контрола на движењето на живината и сите ризични возила
  • Темелна деконтаминација на заразените области
  • Период од најмалку 21 ден пред воведувањето на новото стадо

  Вакцинацијата е силна поддршка на програмата за искоренување доколку се користи во комбинација со други контролни методи. „ Користењето итна вакцинација за да се намали стапката на пренесување може да биде алтернатива на превентивната екскреција, а со тоа да се намали чувствителноста на здрави стада кои се изложени на ризик “, заклучуваат тие.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Инаку, оваа болест е предизвикана од вируси на грип А, кои можат да заразат и диви и домашни птици. Постојат два клинички типа на вирус на грип кај живината: високо патогени (VP) и ниски патогени (NP).

  Треба да се напомене дека високо-патогените соеви  можат брзо да се шират меѓу стадата живина и да предизвикаат повеќекратно откажување на органите и ненадејна висока смртност. Тие можат да се појават како асимптоматски инфекции, респираторни заболувања или да предизвикаат намалување на производството на јајца.

  Извор: Светска здравствена организација (2020) Кумулативен број на потврдени човечки случаи со птичји грип А (H5N1) пријавени во СЗО, табела 2003-2020 од 28 февруари 2020 година; Центри за контрола и превенција на болести (2017), Инфекции со вируси од птичји грип А кај луѓето

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img