Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Tuesday, July 16, 2024

More
  домаАгро ВестиПОВРЗАНОСТА НА МЕСЕЧИНАТА СО ЗЕМЈОДЕЛИЕТО ДРЕВЕН И СЕГАШЕН ВОДИЧ НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ

  ПОВРЗАНОСТА НА МЕСЕЧИНАТА СО ЗЕМЈОДЕЛИЕТО ДРЕВЕН И СЕГАШЕН ВОДИЧ НА ЗЕМЈОДЕЛЕЦОТ

  petel baner

  Лунарниот циклус (или Месечевите фази ) и земјоделството имале блиски односи со векови. Без разлика дали сте искусен одгледувач или млад земјоделец, постои едно прашање што не можете да го избегнете, а тоа е: Кога е вистинското време да се засади или да сее? Многу култиватори честопати се прашуваат дали има смисла да се следи лунарниот календар. Во античкото земјоделство, погледите беа свртени кон небото. Тој погледна на Месечината за да одлучи кога е најдобро да се засади или да се крои или калеми овошното дрво .Не зборуваме за едноставно популарно верување, ниту за точна наука. Ова се практики консолидирани во селанското искуство и за некое време повторно предложени со нов начин на вршење земјоделство: биодинамичкото земјоделство . Феноменот на плимата и осеката, на пример, е научно докажано дека е предизвикан од гравитационата привлечност што ја прави Месечината на земјата. И, исто како што Месечината може да предизвика зголемување на плимата и осеката, тоа исто така може да влијае на количината на вода и влага што оди од почвата до корените. За подобро разбирање како работи овој феномен, добро е да се знаат фазите на лунарниот циклус. -Влијанието на фазите на Месечината во земјоделството. Ако сакаме да ја следиме месечината и нејзиниот биодинамички календар за грижата за нашата градина, ова се препораките за време на четирите главни фази. 1.Млада месечина – Прва четвртина Со новата месечина се претпочита избалансиран раст на корените и лисјата. Ова се смета за идеално време за садење зелена салата , цикорија , спанаќ , брокула , карфиол и пченка . Ова се оние зеленчуци кои произведуваат семиња надвор од своите плодови. 2.Полу месечина – втор квартал Гравитационата привлечност е помала, но светлината е поголема. Идеално време е да се сее зеленчук што го произведува својот плод над земјата и чие семе се наоѓа веднаш во овошјето. На пример: грав, грашок , пиперки , тиква , диња и домати 3.Полна месечина – Трет квартал Веднаш по полната месечина, во земјата почнува да се формира поголема состојба на влажност. Осветленоста на Месечината почнува да опаѓа и има поместување на енергиите кон корените. Затоа е време да се засадат плодови и зеленчук што расте под земја, како што се компири , моркови , кромид , лук . Исто така е идеално време за градинарски работи . 4.Месечината што изминув – последниот квартал Последната четвртина од Месечината се смета за период на одмор. И гравитационото влечење на Месечината на земјата и осветленоста на Месечината се намалуваат во текот на оваа последна фаза. Деновите со опаѓачка месечина се сметаат за особено погодни за берба. Месечевиот календар за декември 2020 година Денес зборуваме за лунарниот календар од декември 2020 година и го продлабочуваме дискурсот на сончевиот календар . Па, ајде да видиме што ни складираат сонцето и месечината во последниот месец од годината. Месец кој се карактеризира со пократки денови, сè до достигнување на зимската краткоденица.Ајде, исто така, да видиме кои се главните колекции и кои се работите што можат да се изведат во домашната градина,полето и во овоштарникот. Потоа, ќе дадеме посебен изглед на идното планирање, како во однос на сеидбата, така и во сè што се однесува на дизајнот на новата градина . Ве советуваме да ја пратите нашата страна и група за нашиот лунарен календар за 2020 година , со сите информации што треба да ги одгледувате према Месечината. Но, ајде веднаш да го видиме лунарниот календар за месец декември Ајде веднаш да видиме што ни резервира Месечината во декември, набљудувајќи ги фазите на месечевиот циклус како и обично . Веднаш да кажеме дека месецот веќе се отвора со фаза на месечина што опаѓа и ќе трае до 13 декември, бидејќи претходната полна месечина датира од 30 ноември. Ајде сега да ги видиме сите фази во месецот декември поделени по четвртини. Последниот квартал се одржува на 8 декември, празникот на Безгрешното зачнување. Новата месечина (новилунио) паѓа на 14 декември, последната од годината, со што започнува растечката фаза на лунарниот циклус Првиот квартал се одржува на 22 декември. 2020 година се затвора со полна месечина на 30 декември, со што започнува нова фаза (која недостасува). Сеењата и садење во месецот декември Работата за садење на градината во декември е доста ограничена. Во фазата на растечка Месечина, ако тоа сеуште не е сторено, мешункасти растенија за консумирање, односно боранија , грашок и леќа , можат да се сеат на отворено поле . Сè уште има време за сеидба на мешунки од зелено ѓубриво на почвата како што се полски грав за зелено ѓубрење и оплодување за зголемување на хумусниот слој. Сепак, со опаѓање на Месечината, лукот може да се посее во градината , додека луковиците од лале и нарцис може да се садат во градината

  Поволни услови Погодноста на доцните сеења во суштина ќе зависи од два фактори. Првиот се временските услови. Ако нивите се премногу влажни заради врнежите , всушност, може да биде тешко да се изврши сеидбата. Другиот фактор е географската локација. Во области со блага клима, се разбира, има уште време за сеидба на отворено поле што го посочивме. Што се однесува до садењето на овошки и на растенија одгледувани во расади, тие се ограничени на неколку зеленчуци за садење, како што се: блитва , спанаќ , зелена салата. Неповолни услови Ако, пак, се наоѓате во географска положба каде обично се очекува студена зима, препорачливо е да се одложат садењето на зеленчук што го споменавме на крајот на зимскиот период. Многу подобро би било да се користат мини-оранжерии што се состојат од крута структура со пластични фолии. Ги имате на располагање и младите садници за пресадување на отворено поле во помалку студен период. Берба во градината во декември Ако месец декември е период на одмор за новата сеидба, не може да се каже истото за жетвите. Ако сте ја подготвиле вашата зимска градина на време, односно во месеците септември и октомври, сега е време да ги искористите придобивките од вашиот труд. Собирање на сезонски зеленчук , репка зеленчук , брокула , карфиол , кељ , зелка , марула , цвекло , спанаќ и др. Работа во зеленчукова градина и овоштарник во декември Работите во месец декември се однесуваат на зачувување на земјоделските култури што се во тек и подготовка на новата пролетна градина . Во делови на земјиште ослободено од зимски зеленчук, се препорачува соодветно да се подготви земјиштето што ќе ги прими новите култури. Во овој период започнуваме органски оплодувања, користејќи домашен компост , зрело ѓубриво, хумус преработен црви . Во оваа смисла можеме да ја искористиме големата достапност на пепел од дрво што се произведува во овој период, одлично за оплодување на зеленчукова градина и овошни дрвја. По периодот на зимски одмор, ќе имаме на располагање плодно земјиште за нови пролетни култури. Заштита на зеленчукот Каде пак, имаме зимски зеленчук, се обидуваме што е можно повеќе да ги заштитиме од мрзнење. Пред сè, ве советуваме да ги следите овие правила за заштита на растенијата од мраз . Друга агрономска техника за заштита на зеленчукот од студ е тампонирање , со кое ќе им дадеме поголема енергија на нашите растенија и ќе ги заштитиме од ветер. Во случај на обилни врнежи од дожд и поплавување на почвата, можете да работите со мотика. На пример, можно е да се создадат канали кои прават полесно да истече дождовницата и да се избегне опасна стагнација на вода. Заштита на дрвјата и растенијата Друга работа за нега во месец декември е распоредот на пластични фолии на најделикатните овошни дрвја. На овој начин ќе ги заштитиме од декемвриските мразови. Спречување на криптогамични заболувања Месецот декември е исто така добро време да се спречат некои габични заболувања на овошните дрва, болести што се јавуваат во пролет, но кои се спречуваат во средината на зимата.Се прскаат со средства на база на бакар.

  Месечен лунарен хороскоп за Земјоделци

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img