Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

16.8 C
Skopje
Saturday, April 20, 2024

More
  домаОд соседитеКој е најголем производител на вино во ЕУ и која членка увезува...

  Кој е најголем производител на вино во ЕУ и која членка увезува најмногу од други земји?

  petel baner

  Минатата година, земјите-членки на ЕУ извезуваа 7,1 милијарди литри вино, претежно во Велика Британија и САД. Најголем извозник и производител е Италија, додека Германија е најголем увозник со 30% од вкупниот увоз од земји кои не се членки на Унијата.

  Agrobot

  Податоците на Заводот за статистика на ЕУ за 2019 година покажуваат дека продажбата на вино во Европската унија (вклучувајќи пенливо вино, десертно вино и пошироко) изнесувала скоро  16 милијарди литри . Најголеми производители на вино беа Италија со 5,5 милијарди, следени од Шпанија со 4,3, Франција 3,4, Португалија и Германија 0,7 и Унгарија со 0,4 милијарди литри. 

  Најголем извозник е Италија, а увозник е Германија

  Минатата година земјите-членки извезле 7,1 милијарди литри вино. Скоро половина од тоа отиде во земјите надвор од ЕУ, а 43 проценти од вкупниот извоз, односно 0,69 милијарди литри беа извезени во Велика Британија, а 0,65 во САД. Нешто помало учество, односно 0,28 милијарди литри, што е девет проценти, е извезено во Русија и 0,25 милијарди, односно осум проценти во Кина.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Италија беше далеку најголем извозник на вино минатата година, со извоз надвор од ЕУ од 1,1 милијарда литри, што претставува 34 проценти  од извозот на вино од земји надвор од Унијата. Следеа Франција (0,8 милијарди литри, 25 проценти) и Шпанија (0,7 милијарди литри, 22 проценти).

  Франција предвидува поголемо производство на вино за оваа година

  Гледајќи ги увозните текови, земјите-членки на ЕУ увезеа вкупно 4,8 милијарди литри вино во 2019 година. Само 16 проценти од нив потекнуваа од земји кои не се членки на ЕУ, особено од Чиле (0,17 милијарди литри, 23 проценти од увозот надвор од ЕУ) и Јужна Африка. Република (0,16 милијарди литри, 21 процент).

  Меѓу земјите-членки на ЕУ, најголеми увозници на вино беа Германија (0,23 милијарди литри, или 30 проценти од увозот надвор од ЕУ), Холандија (0,11 милијарди литри, 15 проценти), Данска (0,07 милијарди литри, девет проценти), Шведска (0,06 милијарди литри, осум проценти), Белгија и Франција (обете 0,05 милијарди литри, седум проценти) и Ирска (скоро 0,05 милијарди литри, шест проценти).

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img