Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Monday, June 5, 2023

More
  домаАгро ВестиМинистерот vs Тутунарите

  Министерот vs Тутунарите

  МИНИСТЕРОТ

  Хоџа не се согласува со барањето на ИО на тутунари за загарантирана откупна цена од 200 денари за килограм тутунНе може секаде државата да се јавува како купувач и да доплаќа разлика во цена, кај тутунот има Закон и класи и се знае како треба да исплаќа. Вака одговори министерот за земјоделство Арјанит Хоџа на барањето на новоформираниот Иницијативен одбор на тутунари. Иницијативниот одбор на тутунари меѓу другото побара загарантирана откупна цена за тутунот од 200 денари за килограм, ако не се постигне заради нереалните проценки државата да ја доплати разликата. На прашањето дали министерот Хоџа е запознаен за Иницијативниот одбор на тутунари, формиран од над 3000 тутунари од цела Македонија, што во моментов во Прилеп одлучуваат дали ќе има блокади и протест низ државата, тој вели дека е отворен за соработка за било кои прашања, но дека на денешниот состанок разговара со легитимни здруженија на тутунари кои што ги претставуваат барањата на тутунопроизводителите.

  ТУТУНАРИТЕ

  Предупредувачки протест на тутунарите во недела, од понеделник генерален штрајк во државата-одлучи Иницијативниот одбор на тутунарите Предупредувачки штрајк на тутунарите во недела одлучи Иницијативниот одбор на денешниот состанок во Прилеп. ИО составен од земјоделци тутунари од сите региони во државата одлучи во недела да излезе на предупредувачки протест а во понеделник ИО го повикуваат министерот Хоџа да се сретне со нив, а ако не се сретне од понеделник најавуваат генерален штрајк и блокади на патиштата низ државата. Барањата на ИО се загарантирана откупна цена на тутунот од 200 денари, и ако не се постигни таа цена државата да ја доплаќа. Потоа да се намалат одбитоците кои сега се движат околу 10 проценти, максимум да се 5 проценти и проценката на тутунот да се врши на целиот пакет а не на неколку листови. Односно бараат реална проценка и велат дека нема да отстапуваат од овие барања. ИО бара и укинување на четвртата класа при проценката на тутунот.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img