Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

11.8 C
Skopje
Wednesday, February 28, 2024

More
  домаОд соседитеСуботица изнајмува 7.000 ха земјоделско земјиште

  Суботица изнајмува 7.000 ха земјоделско земјиште

  Agrobot

  Областите што се во програмата се изнајмени за десет или повеќе години. Околу 30 проценти ќе излезат на аукција, а остатокот е даден на одгледувачи на говеда и за употреба од образовните и социјалните институции, без надомест.

  Фото: Бигсток / Алекспункер

  Врз основа на програмата одобрена од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и со одлука на членовите на Собранието на градот Суботица, ќе се изнајмат нешто повеќе од седум илјади хектари земјоделско земјиште од територијата на градот Суботица. Околу 40 проценти од надоместокот за изнајмување ќе оди за градот, пренесува РТВ .

  petel baner

  Областите што се во програмата се изнајмени за десет или повеќе години. Околу 30 проценти ќе излезат на аукција, а остатокот е даден на одгледувачи на добиток и за употреба од образовните и социјалните институции, без надомест.

  Ова го одлучија членовите на локалниот парламент на четвртата, редовна седница на Собранието на град Суботица , на која се расправаше за осум точки на дневниот ред, а најважна од нив беше Одлуката за програмата, заштитата и уредувањето на земјоделското земјиште во градот Суботица за 2020 година.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Средства за наводнување од надоместок за закуп на земјиште

  Сегашната состојба на заштита и регулирање бара значително поголем број и пообемни мерки и работи од предложените. Сепак, ограничениот износ на средства што се очекуваше за овие цели беше причина за утврдување приоритети – изградба и одржување на одводни канали, едукација, мерки против град, наводнување и подобрување на квалитетот на обработливото земјоделско земјиште .

  Средствата за овие цели ќе бидат обезбедени токму од надоместокот за закуп на државно земјиште и од надоместокот за промена на намената на обработливото земјоделско земјиште, каде што Градот поседува и 40 проценти од реализираните средства.

  Очекуваните средства од надоместокот за промена на намената на обработливото земјоделско земјиште се 1.000.000 динари, планираните средства од закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост според програмата 2020 година изнесуваат 62.377.000 динари, или вкупно 63.377.000 динари .

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img