Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро ВестиДенеска е светски ден на почвата

  Денеска е светски ден на почвата

  petel baner

  Ова треба да биде една од најзначајните работи на кои што треба да се фокусираме како Земјоделци. Почвата е таа што не храни нас и нашите животни.

  На 5 декември се одбележува Светскиот ден на почвата, откако Генералното собрание на ООН донесе одлука во 2013 година. Денес, години подоцна, повеќе од 150 земји низ целиот свет се вклучени во одбележувањето на Денот на почвата. На овој начин се дава заслужената важност на почвата како ограничен и необновлив природен ресурс. Експертите се фокусираат на зголемената скала на нејзината деградација поради неговата зголемена употреба и урбанизација.

  Целта на Светскиот ден на почвата е да се сврти вниманието на проблемите во областа, кои се појавија како резултат на ерозија, загадување, исцрпување на органски и хранливи материи, оксидација и други деструктивни процеси предизвикани од неодржливи практики за управување со земјиштето .

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img