Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

21.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро советиНАУЧНИ ОПИТИ-ПРЕДНОСТИ НА ОБРАБОТКА НА ПОЧВАТА НОЌЕ

  НАУЧНИ ОПИТИ-ПРЕДНОСТИ НА ОБРАБОТКА НА ПОЧВАТА НОЌЕ

  petel baner

  Зошто обработката на почвата ноќе носи голем број придобивки за земјоделците? Кои придобивки се постигнуваат?Во последно време се повеќе се зборува за климатските промени, како и за одговорното управување со земјиштето. Земјоделците имаат голема одговорност за своите активности. Дали е неопходно да се заменат честите практики со нови? Веќе има голем број на методи и технологии во светот кои постојано се ажурираат и проучуваат. На пример, дали навиките да станете многу рано за земјоделец може да се заменат со работа ноќе? Според студијата за ефектот на дневната светлина врз обработката на почвата,постојат неколку интересни факти за вршење на обработување на почвата без присуство на сонце. Истото истражување се спроведува веќе неколку години во САД и на Земјоделскиот институт при Универзитетот Анжер, Франција. Експертите се согласуваат дека обработката во текот на ноќта има неколку предности во однос на третманот на земја во текот на денот.

  -Зачувување на биолошката разновидност на почвата:Активниот живот на почвата е многу важен за одржување на здравјето на почвата. Макро и микро фауната одржуваат рамнотежа помеѓу минералните и органските делови. Една од најважните задачи на активниот живот на почвата е распаѓање на органските остатоци во растенијата до достапните хранливи материи. Доколку обработката се изврши во текот на денот, биолошкиот дел од почвата претрпува голема штета. Многу е лесно да се видат различните птици што ги следат тракторите при орање, тањирање, поткопување и слично. Според податоците од горенаведените студии, може да се заклучи дека во текот на денот, многу глисти, црви, инсекти и други корисни организми се убиени од предатори или испечени на сончева светлина при превртување на почвата. Ноќе, предаторите како птици се неактивни. Поради оваа причина, се намалуваат загубите на активните организми во почвата. Исто така, чувствителните организми не се директно изложени на сончева светлина и имаат време да се скријат назад во почвата.-Заштеда на хербициди и човечки труд:Обработката во текот на ноќта може драматично да го намали бројот на плевелите кои се натпреваруваат во растењето со насочените земјоделски култури . Таквите практики се покажаа дека се намалуваат на неверојатни 80 проценти од појавата на потенцијални плевели во суви клими.Оваа теорија е многу лесно да се објасни. Ако почвата е нарушена во текот на денот, сончевата светлина продира во почвата и со тоа започнува активноста на семињата од плевел, што се наоѓаат таму за време на мирување. Со отстранување на мал процент на влага во почвата и во присуство на светлина, семето од плевел ќе се активира за време на обработката. Се разбира, ова не важи за сите видови плевели. Одгледувањето во текот на ноќта го намалува присуството на плевел од плевел, како што се (Amaranthus retroflexus), (Solanum nigrum), (Sinapis arvensis), (албум Chenopodium), пелин (Ambrosia artemisiifolon), карлица (Polyans) Обработката на почвата ноќе го намалува ризикот од инвазивни видови широколистен плевел. Затоа, се намалува потребата за употреба на хербициди и / или механички (претежно скапи) методи за контрола на плевелот.Недостатоци што се јавуваатДа се работи ноќе бара поголема претпазливост. Кога деловите на алатите се скршени, заменувањето на нив трае значително повеќе време. Машините бараат многу добро вештачко осветлување. Покрај тоа, работењето ноќе е потешко за машинските оператори.Но,сета тие недостатоци се исплатуваат.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img