Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

28.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро советиПЕПЕЛТА ОД ДРВО

  ПЕПЕЛТА ОД ДРВО

  petel baner

  Пепелта од дрво -ЗАБОРАВЕНО ЃУБРИВО КОЕ ГО КОРИСТЕЛЕ НАШИТЕ ПРАДЕДОВЦИ

  Како да ја користите за да ја оплоди градината Оние што живеат на село, или поточно имаат шпорет на дрва или камин, честопати имаат на располагање големи количини. Користењето на тоа во зеленчуковата градина како ѓубриво го олеснува отстранувањето и, во исто време, ја храни почвата и земјоделските култури.

  Сепак, важно е да се знае точно кои се ефектите од пепел од дрво врз почвата и растенијата. Всушност, знаењето на овие детали ќе ни овозможи правилно да ги користиме.

  Прашање што често се јавува меѓу љубителите на градината е, всушност, дали е безбедно да се користи во градината и во овоштарникот. Како и со повеќето прашања во земјоделството, одговорот е „зависи“.

  Пред да го користите, важно е да ги знаете карактеристиките на нашата почва. Покрај тоа, неопходно е да се разбере кои се растенијата што ги култивирате и која е содржината на самиот пепел.

  За домашно греење, обично се користи дрво како што се: даб, бука, ела, бор, топола, костен, багрем.

  Пепелта од дрво содржи четири главни елементи потребни како:

  Калциум, во проценти варира од 25 до 40%Калиум, од 5 до 30% Фосфор, од 1,3 до 20% Магнезиум, од 1,3 до 16% Нема азот. Но сепак, постои голема количина на калциум. Овие се супстанции што повеќето растенија ги сакаат, бидејќи тие гарантираат здрав и балансиран развој.

  На пример, фосфорот е корисен за време на цветните периоди, додека калиумот помага многу во созревањето на овошјето.

  Другите елементи (калиум, фосфор и магнезиум) се минерални соли што пепелта ги става на располагање постепено. Ова се должи на неговиот бавен период на деградација. На овој начин, растителните корени ја апсорбираат вистинската исхрана во вистинско време.Во градината на добар органски земјоделец, недостатокот на азот во пепелта се компензира со органски компост или течно микробиолошко органско ѓубриво, кои бактерии азотофикстори го влечат азотот од оздухот дирекно о коренот на растението или овошните дрва. Азотот е неопходен елемент за растителен раст. Заедничкиот зеленчук како доматите , модар патлиџан , пиперките страдаат многу од недостаток.

  Ефектите на пепелта врз почвата и растенијата. Претходно разговаравме за различните типови почви и нивната структура.

  Друг важен елемент што треба да се земе предвид при проценка на вашето поле е хемиската реакција.

  Во суштина, ние треба да ја измериме неговата pH вредност за да разбереме дали сме пред кисела, неутрална или алкална почва.

  Повеќето видови на градинарски и овошни плодови растат добро во неутрални или суб-алкални почви (pH помеѓу 6,6 и 7,8). Дрвната пепел како прв елемент обезбедува калциум, кој има основно дејство во почвата. Ова ја зголемува алкалноста.Значи, ако имате малку кисела почва, користењето ѓубриво за пепел е корисно и можете да користите повисоки дози. Меѓутоа, ако вашата почва е варовничка, алкална и компактна, употребата на пепел може да создаде неповолни услови за растенијата.

  Сепак, пепелта треба да се избегне, особено ако се посветаме на киселофилни видови, кои сакаат кисели почви (со pH помала од 5,5).

  Како и кога да се дистрибуира пепелта на земјата?

  agrounik

  Дрвната пепел се произведува и се користи во градината во зима. Одлично е за подготовка на почви во мирување, пред пролетта и летните култури.Може да се нафрли рамномерно на земјата како што се собира од шпорет, а потоа остава да се одмори и раствори.

  За време на обработката на пролеттаа ќе биде во земјата, така што ќе може да ги нахрани растителните корени. Ако имате овошни дрвја, жива ограда или рози, можете да ја користите пепелта со тоа што ќе го попрскате во близина на главното стебло и наоколу.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Дозите што не треба да се надминуваат се 25 кг на 100 квадратни метри земја, околу 200/300 g на метар квадратен.За да ја оплоди почвата на зимските култури, корисно е да посипете малку пепел пред да засадите . Ова се прави на култури како што се карфиол, брокула, зелка, капа.

  Според директивата на ЕУ, употребата на пепел како ѓубриво е дозволена во органското земјоделство ( Рег. Си, 2092/91 ).Ограничувањето што е утврдено е дека пепелта потекнува од „дрво кое не е хемиски третирано по сеча“. или пелети со хеммиски лепила.

  Пепел, исто така, може да игра анти-паразитска улога во почвата, како што видовме во биолошката одбрана од рударите Мешавината на пепел и ѓубривото е совршена за природно оплодување на почвата и растенијата, комплетна во сите главни хранливи материи.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img