Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаОд соседитеСветски ден на планетата Земја: Колку повеќе земаме од земјата, толку повеќе...

  Светски ден на планетата Земја: Колку повеќе земаме од земјата, толку повеќе и даваме

  petel baner

  Начинот на кој денес ја третираме земјата ќе доведе до фактот дека за 60 години ништо нема да може да се произведува во неа. И што ќе сториме без земјата, негувател на сите живи суштества? 

  Фото: Julулијана Ел Омари

  „ Некој земјоделец посеа семе “, е почетокот на новозаветната беседа за сејачот и семето. Запомнете, дел од житото падна на патеката од која птиците го ecиркаа, дел заврши на карпестата земја каде што земјата е плитка – таа никна веднаш, но сонцето го изгоре. Дел од семето падна во грмушките што го задушија растението, а дел, конечно, паднаа на добра почва и вродија со плод: стократно, другото шеесет пати, трето триесеткратно. 

  Да живееше Исус Христос во 21 век, тој можеби ќе ја вклучеше во својата проповед денешната сиромашна земја како пример за неплодна или околу која земјоделецот има многу работа да му донесе плод. 

  Бидејќи, начинот на кој денес се однесуваме кон земјата ќе доведе до фактот дека за 60 години ништо нема да може да се произведува во неа. И што ќе сториме без земјата, негувател на сите живи суштества? 

  Светски ден на почвата

  Денес, 5 декември, се одбележува Светскиот ден на земјиштето, кој има за цел да ја подигне  свеста за овој важен систем што е и многу динамичен и кревок. 

  Дали знаете дека може да има повеќе организми во грст земја отколку што има луѓе на Земјата, но исто така и дека производството на плодна земја може да трае и до 1.000 години? 

  Истражувањата покажаа дека неговиот  горен слој постојано се намалува низ целиот свет, што значи дека има помалку време во кое ќе може да биде продуктивно. 

  Земјата стана една од жртвите на современиот живот и климатските промени. Загадувањето, деградирано, осиромашено од ерозија, опустинување, намалување на органска материја, се само некои од последиците што ги трпи. И ние заедно со него. 

  Проблемот конечно беше препознаен затоа што станавме свесни за состојбата на нашето најголемо добро, една од  темелите на животот на Земјата. 

  Одговорно земјоделство 

  За квалитетот на земјата се дискутира на глобално ниво, а кога станува збор за Европската унија, нејзиното обновување е дел од Зелениот план и стратегијата „Од поле до маса“, како и биодиверзитетот. 

  agrounik

  Помалку пестициди и ѓубрива, поттикнување на зелено производство, дигитализација, управување со јаглерод и складирање во земјата – ова се само некои од целите на овој план, кој се однесува на земјоделското производство и нема да биде лесен за спроведување, особено по многу години лоши политики и неодговорно однесување. кон земјата. 

  Исто така, Обединетите нации,  кои го утврдија одбележувањето на овој ден, спроведуваат кампања наречена „Да ја одржиме земјата жива, да го заштитиме биодиверзитетот на почвата“. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Свеста за важноста на овој ресурс за производство на храна беше особено зголемена за време на пандемијата. Постојат многумина кои оваа пролет го засадија својот прв зеленчук во животот или за прв пат нарачаа производи од мали земјоделски производители . На нив се гледа како носители на обновување на земјиштето. 

  Одговорното земјоделско производство е едно од решенијата за ревитализација на земјиштето. Во годините што доаѓаат, ни претстои многу работа и жртви, но што друго ни останува? 

  Не треба да ја сакаме земјата по која одиме, само треба да бидеме kindубезни кон неа за да може да нè храни долго време. Колку повеќе take одземаме, толку повеќе и даваме. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img