Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Saturday, October 1, 2022

More
    домаситеКако да се одреди содржината на маснотијата на урда

    Како да се одреди содржината на маснотијата на урда

    Сирење од природно млеко е уникатен природен извор на висококвалитетни протеини, јаглехидрати и повеќе од 20 есенцијални амино киселини кои не се синтетизирани во човечкото тело. Густа порозна маса е коагулиран протеин од млеко, основа на имуноглобулин и “градежен материјал” за нашата кожа.

    Ужасните приказни за опасностите од вишокот маточина се инспирирани од стерилитетот на храната кој дојде во мода во последниве години. Виното без маснотии е лишено од неговата главна вредност – витамини A, D, K и E, растворливи во масти, кои се од витално значење и за децата и за возрасните, бидејќи го стимулираат имунолошкиот систем. Покрај тоа, калциумот ефикасно се апсорбира само во присуство на витамин Д и голем број на амино киселини од природно млеко. Со цел масното сирење да предизвика значително оштетување на телото, мора да се конзумира во големи количини, што не се случува насекаде и никогаш. Неколку свежи урда без вкусови, вештачки засладувачи и конзерванси не е во состојба да го поткопа човековото здравје.

    Секаква директна споредба на тежината на млекото како течен производ и масовната маса на густа конзистентност е неточна, а пресметките се многу приближни по природа, бидејќи е невозможно прецизно да се измерат производите. Покрај тоа, тие се засноваат на премисата дека 500 гр урда може да се добие од 1 литар млеко, што не е секогаш точно. Дел од маснотиите од свежо млеко се одвојуваат заедно со сурутка. Во домашното производство, содржината на маснотии на добиениот производ зависи од:

    • од содржината на маснотии во сурово млеко;
    • степен на вртење;
    • користи стартер.
    • од содржината на маснотии во сурово млеко;
    • степен на вртење;
    • користи стартер.

    Формула за пресметка на маснотиите: ЖТ = ЖМ * М / Т, каде што:

    М е тежината на млекото;

    Т – тежината на добиената сирење;

    СМ – процентот на масно ткиво;

    VT – процентот на масни сорти.

    Утврдувањето на дебелината на сло

    Утврдувањето на дебелината на слојот на одделени креми со конвенционален владетел не држи вода, бидејќи:

    • грешката на овој метод за одредување на содржината на маснотиите е преголема;
    • недостатокот на крем воопшто не значи дека млекото не содржи масти.

    Многу е поважно да се знае дека потрошувачката на урда од неоштетеното свежо млеко може да предизвика инфекција со фатални инфекции (туберкулоза, бруцелоза) и цревни паразити. Затоа, пред да направите домашно сирење, треба да се варат, дури и ако производот е купен од доверливи луѓе.

    Вие не треба внимателно да ја отстраните сурутка, бидејќи тоа го прави сирењето повеќе тендер. Нутриционистите велат дека поголемиот дел од млечниот калциум останува во него. Одвоената течност ќе биде одлична основа за тесто со палачинки. Треба да се обрне внимание на фактот дека калциумот интензивно се апсорбира во вечерните часови, така што дел од домашно производство ќе биде особено корисно по вечерата.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Кои се предностите и недостатоците на биопестицидите?
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Свински гулаш
    spot_img
    spot_img
    spot_img