Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

7.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро советиКои се предностите и недостатоците на биопестицидите?

  Кои се предностите и недостатоците на биопестицидите?

  Agrobot

  Покрај важноста на биопестицидите во органското земјоделство, нивната употреба како една од компонентите во интегрираниот систем за заштита на растенијата може значително да ја намали употребата на конвенционални пестициди без да се намалат приносите, нагласува експертот за заштита на растенијата ПССС Лесковац Мирјана Петровиќ.

  Биолошка контрола е употреба на корисни организми во заштитата на растенијата. Бидејќи живееме во време на интензивна потрага по алтернативи за хемиска контрола, корисни организми во заштитата на растенијата добиваат важност. Во последниве децении, во светот се забележани значителни промени во употребата на грини, нематоди, габи, бактерии, вируси и биолошки агенси во биолошката контрола, вели Мирјана Петровиќ , експерт за заштита на растенијата во Земјоделската експертска служба во Лесковац .

  Од истражување и развој до процес на воведување и комерцијализација на агенси за биолошка контрола е потребен долг период и интегрирано истражување во голем број области. Меѓународната организација за биолошка контрола – IOBC промовира развој на биолошка контрола и нејзина примена во земјоделското производство.

  Биопестицидите можат значително да ја намалат употребата на конвенционални

  Средствата дозволени во органското земјоделство честопати се со ограничена ефикасност , имаат ефект како отров кој е ефикасен при контакт и брзо се распаѓаат, а со тоа тие имаат помалку токсичен ефект, но и послаб ефект, за разлика од хемиски синтетизираните средства.

  Покрај важноста на биопестицидите во органското земјоделство, нивната употреба како една од компонентите во интегрираниот систем за заштита на растенијата може значително да ја намали употребата на конвенционални пестициди без да се намалат приносите, нагласува Петровиќ.

  petel baner

  Ефективноста на средствата зависи од фазата на развој на штетникот

  Биопестицидите дејствуваат на насочени штетници наспроти конвенционалните пестициди кои се со широк спектар и можат да дејствуваат и на други организми, како што се инсекти, птици и цицачи . Ефективноста на повеќето лекови зависи од фазата на развој на штетникот. Ефектот е помалку безбеден од хемиските производи за заштита на растенијата. Редовните теренски прегледи се неизбежни, со цел да се утврди оптималниот момент за лекување.

  Употребата на биопестициди во суштина подразбира добро познавање на штетните организми и нивниот животен циклус.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Коприва, црвен пипер и тутун во борбата против штетниците

  На пример, како што напишавме порано, за контрола на болести, штетници и штетни инсекти, исто така, може да се најде решение за употреба на корисни растенија. Со цел да се воспостави стабилна врска помеѓу корисни и штетни организми при одгледување, решението за прашањето за заштита на растенијата би било најдобро врз основа на примена на природни препарати. Копривата, пиперката и тутунот покажаа добри резултати во пракса .

  Пократок рок за регистрација, но поригорозна контрола

  Бидејќи биопестицидите имаат помал ризик од конвенционалните пестициди, тие обично бараат помалку информации за регистрација. За споредба, биопестицидите можат да се регистрираат за помалку од една година , додека вообичаените препарати траат повеќе од три години во просек.

  Бидејќи биопестицидите бараат помалку податоци за време на регистрацијата, тие бараат ригорозна контрола при примената во однос на токсичноста , деградацијата и ефектите врз здравјето на луѓето и животната средина, посочува експертот од Лесковац.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img