Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

24.8 C
Skopje
Wednesday, July 6, 2022

More
    домаАгро советиКоприва, црвен пипер и тутун во борбата против штетниците

    Коприва, црвен пипер и тутун во борбата против штетниците

    Некои инсекти ќе се хранат со коприва отколку со моркови, со што ќе се заштити растението. Користете тутун за контрола на штетниците на овошје од камен и јаболко, јагоди, винова лоза, шеќерна репка и зеленчук.

    За контрола на болести, штетници и штетни инсекти, решение може да се најде и во употребата на корисни растенија. Со цел да се воспостави стабилна врска помеѓу корисни и штетни организми при одгледување, решението за прашањето за заштита на растенијата би било најдобро врз основа на примена на природни препарати. Копривата, пиперката и тутунот покажаа добри резултати во пракса.

    Изберете коприва пред фазата на цветање

    Ова е растение кое  позитивно влијае  на растот и размножувањето на голем број култивирани растенија. За да се користи копривата за прскање, се сецка, се става со ладна вода и се остава да отстои 24 часа. После тоа, земјоделските култури се прскаат со оваа течност.

    Сее покрај рабовите на креветите од зеленчук, еден од сто, во однос на главната култура, има стимулирачки ефект врз садењето. Исто така, некои инсекти, како што се  мушички, ќе претпочитаат да се хранат со коприва отколку со моркови, и на тој начин е можно да се заштити растението. 

     Коприва – кралица на еко-производството

    Се бере сè додека растението не ја достигне  фазата на цветање . Сите мешавини кои се подготвуваат врз основа на коприва, се богати со азот и претставуваат т.н. фитостимуланси  бидејќи го стимулираат растот на култивираните растенија. Тие се исто така богати со железо и други  елементи во трагови , односно елементи кои се корисни кога се присутни во мали количини. Покрај тоа, сите природни препарати направени од коприва имаат корисен ефект против црвениот пајак. Покрај горенаведеното, копривата  делува одбивно и  на други штетни инсекти. 

    Прскањето најдобро се прави на секои три недели во текот на сезоната на растење. 

    Подготовките од коприва може да се користат како фунгициди, репеленти или ѓубрива. Во овој случај, тие се густи и имаат непријатен мирис. Потребно е да се соберат само надземните делови и еден килограм коприва, без корени, да се потопи во десет литри вода. Оставете да стои 10-15 дена во сенка, на температура од околу 18 ° C. Треба да се меша секој ден. Решението ќе се згусне и ќе ја смени бојата во кафеаво. Подготвен е за употреба кога воздушните меури повеќе не се формираат поради вриење.

    Оставете го растворот на темно место во затворен сад до 12 месеци. Кога користите, разредете го во сооднос 10: 1 со вода и раствор. Истурете го разредениот раствор во шишето со спреј. Однесувајте се кон растението фолијарно (над лисјата) или напојте го по коренот. 

    Направете лесна подготовка 

    Во борбата против штетниците се користат лути пиперки, кои имаат голема горчина. Екстрактот од овошје од пиперка е растворлив во вода, а компонентите на екстрактот имаат штетно влијание врз лиснатите. 

    Количината од 20 гр сува лута пиперка се користи на 10 литри вода. За време на вегетацијата се прска директно на растенијата. 

    Како се подготвува раствор за тутун?

    Тутунот ( Nicotiana tabacum ) содржи природни супстанции кои делуваат на тли, муви и се користи во зеленчукот многу години. Сепак, препаратите имаат кратко траење на дејството и мора да се користат често. 

    Решението едноставно се подготвува со истурање на 400 грама ситно сецкан сув лист од тутун со 10 литри вода, стоење два дена, цедење и разредување во сооднос 1: 2, со додавање на 40 грама  калиум сапун . Се користи за прскање против бувови, грини и вошки.  

    Добар е и за контрола на штетните инсекти на овошје од камен и јаболко, јагоди, винова лоза, шеќерна цвекло и зеленчук. Се препорачува третман навечер. 

    Како да се контролираат болестите?

    Биопестициди и фитоекопрепарати се користат за контрола на болести како што се прашкаста мувла, прашкаст мувла, антракоза и листско место, потоа 0,5% раствор на сулфур, како и  екстракт од супа од глуварче  и бургунд. 

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img