Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

20.8 C
Skopje
Thursday, March 28, 2024

More
    домаАгро советиВосочна обвивка на овошјето и зеленчукот! Штетно по здравјето на човекот или...

    Восочна обвивка на овошјето и зеленчукот! Штетно по здравјето на човекот или не?

    petel baner

    Многумина од вас имаа можност да сретнат јаболка чија површина е обложена со тенок слој восок или постови и видеа на интернет дека некој не труе. Сигурен сум дека повеќето од вас се прашувале по тој повод колку се безбедни ваквите плодови за јадење. За да се запознаете со фактите поврзани со примената на восок на овошјето и зеленчукот и да дадете одговор на ова прашање, потребно е да се разјаснат неколку аспекти на оваа мерка. Па, да одиме по ред:Причини за примена на восокПред се, треба да се напомене дека овошјето на површината природно си формира слој од восок кој има заштитна улога. Во некои сорти, овој слој станува многу изразен за време на складирањето (на пр. Јонаголд, Јонагорд, Баба Смит). Бидејќи овошјето најчесто се мие за време на пакувањето, овој природен слој на восок се отстранува во поголема или помала мера. Затоа, мерката за нанесување на восок на овошјето, на некој начин, го компензира тој природен слој на восок. Така, восокот има повеќекратна улога во заштитата на овошјето од распаѓање. Покрај тоа, трговците често го користат затоа што на овошјето му дава поубав и попривлечен изглед.Намалена загуба на водата од овошјеКако прво, ја намалува загубата на вода од овошјето. Кај овошјето кое не е обложено со восок, водата се ослободува преку кората. Може да се каже дека дури и со загуба на околу 5% вода од овошјето, на неговата површина може да се забележат негативни промени, кои укажуваат на дехидратација. Губење на влага од месото на овошјето негативно влијае на неговиот квалитет. Ова првенствено се забележува преку губење на цврстина, сочност и карактеристична арома на овошје и појава на т.н. брашно од месо. Нанесувањето на тенок слој восок може да го намали слабеењето како резултат на ослободување на вода за 30-40% и со тоа да го продолжи рокот на траење на овошјето. Покрај падот на квалитетот, не смееме да го занемариме и фактот дека загубата на вода од овошјето доведува до намалување на неговата маса, што претставува финансиска загуба бидејќи овошјето и зеленчукот најчесто се тргуваат во килограми.Спречува развој на патогени микроорганизмиВо прилог на намалување на загубата на вода, восокот е пречка за развој на габични и бактериски патогени на површината на овошјето што може да предизвика нивно забрзано распаѓање. Имено, развојот на габи и бактерии бара присуство на влага на површината на овошјето за да може да се размножи. Бидејќи восокот претставува хидрофобна површина, плодовите не претставуваат соодветен супстрат за развој на патогени. Затоа, можноста за распаѓање на овошје е намалена поради оваа причина.Подолг период на складирање на овошјеПознато е дека метаболичките процеси продолжуваат во внатрешноста на овошјето, дури и по бербата, што на крајот доведува до распаѓање на овошјето. За овие процеси, потребно е плодовите да апсорбираат кислород и да ослободат јаглерод диоксид. Тенок слој восок ги намалува или целосно ги запира овие два процеса и создава изменета атмосфера во внатрешноста на овошјето. Поточно, јаглерод диоксидот се акумулира во внатрешноста на овошјето, што го забавува метаболизмот на овошјето, што индиректно влијае на продолжувањето на периодот во текот на кој овошјето ги задржува своите добри својства.Помала подложност на замрзнување во складиштетоСите плодови се повеќе или помалку подложни на оштетување од замрзнување во складиштето. Температурите на кои ќе настане штетата зависат од многу фактори, но накратко може да се каже дека тие претставуваат карактеристика на видот и сортата. Употребата на восок го намалува ризикот од замрзнување и овозможува складирање на нешто пониски температури отколку што е случај со овошјето што не е обложено со восок.Поубав изглед на овошјеНе смееме да занемариме дека овошјата што биле третирани со восок имаат подобар изглед и затоа се попривлечни за клиентите, што во некои случаи може да биде важно за продажба.Недостатоци на апликацијата со восокПојава на изгореници на овошните површиниНесоодветната примена на восок може да доведе до изгореници на овошните површини. Бидејќи овошјето се третира со топол восок, премногу висока температура или предолго изложување на загреан восок може да предизвика оштетување на кората, па дури и на внатрешното ткиво на овошјето.Појава на анаеробни процеси кај овошјетоКако што веќе споменавме, восокот спречува ослободување на јаглерод диоксид и апсорпција на кислород. Иако оваа појава има позитивни ефекти во однос на издржливоста на овошјето, може да биде и штетна доколку размената на гасови е целосно запрена и т.н. анаеробно дишење. Овој процес доведува до намалување на квалитетот на овошјето, а во подрастична форма до внатрешно гниење на овошјето.Други лоши својства на апликација за восокПокрај горенаведените недостатоци на користење восок, треба да се споменат уште некои. Како прво, поради примената на восок, цената на овошјето се зголемува. Ако примената на восок не е правилно направена, на овошјето може да се појават грди белузлави дамки. Исто така, некои луѓе се спротивставуваат на премногу вештачкиот изглед на сјајни полирани плодови.Како да препознаете овошје третирано со восокРелативно е лесно да се забележи восок на површината на овошјето. Пред сè, обрнете внимание на изгледот на овошјето. Изразениот сјај на овошјето од јаболка укажува на постоење на восок на површината. Еден од најбезбедните начини да проверите дали јаболката се восочни е лесно да ја изгребете љушпата со ноктот. Ако восокот е на површината на овошјето, лесно ќе го забележите на местото на гребење. Исто така, ако го протриете овошјето со восочни плодови со дланки, тие ќе остават белузлава трага на вашата кожа и исто така нема да бидат мазни како овошјето без восок и ќе имате впечаток дека површината на јаболкото е мрснаКако да се отстрани восокот од овошјето.

    Постојат неколку начини да се отстрани восокот од јаболкото. Прво, можете да ги измиете јаболките во млака вода, ова исто така ќе помогне да се отстрани другата нечистотија од овошјето. Друг начин е да користите вода и мека четка за темелно миење на подовите. Бидете сигурни дека четката што ја користите не го оштетува овошјето. Растворот на оцет може да ви помогне да го отстраните восокот или едноставно можете да користите крпа на која ќе ставите неколку капки оцет за да го отстраните восокот. Ако сакате да користите раствор на оцет, погледнете го текстот во кој зборував за миење овошје и зеленчук .Еден начин е да го излупите овошјето. Меѓутоа, во тој случај, заедно со восокот, ќе ја отстраните и кожата на овошјето.Дали овие плодови се безбедни за јадење?Восокот што се користи за премачкување на овошјето е од природно потекло и е за јадење и БЕЗОПАСЕН за луѓето. Затоа, се предвидува во тој случај восокот да се јаде заедно со овошјето. Видот на користен восок го одредуваат државните институции задолжени за безбедност на храната. Восоците што се користат во овој случај се претежно од природно потекло (животинско или растително) или евентуално безопасни минерални или синтетички видови на восоци.Исто така, многу земји препишуваат дека декларацијата на производот мора да означува дека овошјето е третирано со восок и дали е јаде. Значи, можеме да кажеме дека овошниот восок не треба да биде опасен за здравјето на луѓето.Сепак, бидејќи никогаш не можете да бидете сигурни дали неодговорен производител или трговец користел недозволени препарати на восок, наместо на јадење, не е на место да се избегнат или темелно да се следа плодовите пред употреба.Кои други овошја се воскираат освен јаболката?Покрај јаболката, постојат и низа други видови овошје и зеленчук чија површина е покриена со восок од истите причини што веќе ги споменавме. Од другите сорти можеме да ги споменеме: авокадо, цитрус, пиперки, домат, краставица, диња и многу други.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img