Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

30.8 C
Skopje
Wednesday, June 12, 2024

More
  домаАгро советиКроењето круши на „клик“, иако не е популарно, влијае на зголемувањето на...

  Кроењето круши на „клик“, иако не е популарно, влијае на зголемувањето на приносот

  petel baner

  Кроењето круши на „клик““ не е широко застапено кај повеќето одгледувачи на круши, но се покажа дека е добра мерка за враќање на плодноста во областа околу спроводникот на дрвото.

  Силното зимско кастрење предизвикува зголемен раст на младите на почетокот на следната вегетација, а доколку летното кастрење не се направи навремено, ќе се формираат канти за наводнување, кои можат да растат повеќе од два метра во една сезона.

  Покрај висината, особено во случај на лето со повеќе врнежи и ако не се свиткаат, ќе има дрвост во основата на младите , што ќе го наруши протокот на хранливи материи и процесот на формирање на повеќе пупки за раѓање за следната сезона.

  Послабо формирање на плодни пупки

  Во основата на тој млад човек, односно водните пупки нема да формираат природни пупки. Тие многу ретко ќе бидат на врвот, и ќе има метеж на крошна и послаба боја на формираните плодови на други гранки. Ова е најизразено ако идните водни тела се формираат во близина на спроводникот.

  Затоа тие се отстрануваат за време на зимското кроење, и ако ги има повеќе во близина на спроводникот, секоја година зоната со родот се отстранува од неа. На поле, често се гледа, особено во сортите на Вилијам и Санта Марија, дека првите плодови се формираат на половина метар од спроводливата гранка, што е непотребна загуба на поголем род по дрво.

  Исечете гранки од жицата за да “кликнете”

  За да се спречи ова, кастрењето се применува на таканаречениот клик, што не е вообичаено во пракса, но покажа добри резултати, што се рефлектира во зголемување на приносот по дрво, бидејќи зоната на плодност се враќа во спроводникот. Од заспаните пупки по зимското кастрење се формираат кратки или средно долги гранчиња на дрвјата кои не носат природни пупки на страна или на врвот. Тие обично се појавуваат од спроводливата или на почетокот на скелетната гранка.

  Нивната должина е обично до 25 сантиметри. Силното зимско кастрење ќе предизвика голем број на такви гранчиња, кои во текот на летото, ако не се виткаат или скратат на четири до пет пупки, прераснуваат во долги гранки на неродени дрвја или силни канти за наводнување, без домашните. Затоа е најдобро да ги исечете во следниот период, односно да ги скратите на четири до пет пупки кои ќе се разликуваат во автохтони во текот на летото. Ако тенки, подолги, гранки растат од спроводникот, тие можат да се скратат со кастрење на „клик“ или да се свиткаат под скелетната гранка под агол од 90 °. Ако има многу од нив, тие треба да се разредуваат, поточно,  вишокот гранки треба да се скратат до проводникот.

  agrounik

  Гранките со дебелина до еден сантиметар се изчистуваат за еден клик

  Не треба да има посилно разгранување во форма на метла на местото на сечењето, а ваквите гранчиња, исто така, ќе го намалат растот на крес во другите делови на родната гранка. Плодна пупка може да се формира и на нивниот врв, а истите гранчиња се формираат на двегодишна кратка гранка.

  Подебели гранчиња израснати од спроводникот не се сечат

  Во исто време, протокот на хранливи материи ќе се стабилизира, што се покажува со фактот дека од ваквите пупки се добиваат најдобрите плодови. Тие се први во распределбата на хранливи материи кои се вадат од почвата од коренот. Нема ништо поубаво за одгледувачот на овошје отколку кога ќе види како може да се видат формираните плодови по целата скелетна гранка , на дното на дрвото.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Исто така е важно да се спомене дека подебелите гранчиња што се наоѓаат на скелетна гранка или пораснале од проводник не се сечат. Гранките со дебелина до еден сантиметар се сечат со еден клик. Подебели исечени не треба да формираат овошни пупки во основата, односно на два или три пупки .

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img